Megvan a Nokia új vezérigazgatója

Gyorsan megtalálta a mobilüzletág eladásával a Microsofthoz visszatérő Stephen Elop utódját az ezentúl telekommunikációs hálózati eszközök fejlesztésére és gyártására fókuszáló Nokia. A finn vállalat vezetését május 1-től Rajeev Suri fogja átvenni, aki eddig a hálózati üzletágért volt felelős. Mivel a Nokia a jövőben leginkább erre a területre építi üzletmenetét, a választás nem volt túl nehéz, sőt, a kellő tapasztalattal rendelkező belsős szakember kinevezését már számos üzleti elemző is megtippelte.

A Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában Suri azt mondta, hogy véleménye szerint a mobilüzletág értékesítése után megmaradt három másik (telekommunikációs hálózati eszközök, szabadalmak licencelése és a HERE navigáció) divízió felvásárlások nélkül, organikusan is tovább növekedhet, de egyben nem zárta ki kisebb cégek akvizícióját sem. A tavaly felmerült pletykát, miszerint a Nokia a Microsofttól befolyt pénzből esetleg megvehetné a konkurens Alcatel-Lucentet, csak egy általános megjegyzéssel kommentálta: „Nyitottak leszünk a lehetőségekre, de rohanásra semmi szükség.”

Rajeev Suri
Rajeev Suri

A Nokia ma első negyedéves eredményeit is közzé tette, a fennmaradó üzletágakból származó 2,65 milliárd euró bevétel mintegy 90 százalékát a hálózati divízió adta, és bár az eladások mennyisége éves szinten minden területen csökkent, a bruttó nyereséghányadon mindenhol javítani tudtak. Az üzemi nyereség 242 millió euró volt. A Microsoftnak eladott mobilüzletág bevétele éves szinten 30 százalékkal 1,93 milliárd euróra csökkent, az üzemi veszteség 306 millió euró volt. A Nokiánál maradó tevékenységet eredményei alapján tehát a finneknek jó esélye van a megerősödésre, a fontosabb üzleti elemzők is pozitívan nyilatkoztak a vállalat jövőjéről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Azóta történt

Előzmények