Tizenegy év börtönt kapott az IT-cégek papírjaival kereskedő csaló üzletember

A bíróság 11 éves börtönbüntetésre ítélte Raj Rajaratnamot, a Galleon fedezeti (spekulatív) befektetési alap alapítóját és vezetőjét, mivel bűnösnek találták a bennfentes kereskedelem vádjában.

Ahogy két éve az IT café is beszámolt róla, az ügy fő vádlottja a Srí Lanka-i születésű milliárdos volt, de rajta kívül még öt felelős beosztásban dolgozó személynek is felelnie kell a bűnszövetkezetben elkövetett bennfentes kereskedelem vádjára. Az eddigi legnagyobb ilyen jellegű eljárásban az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága (Securities and Exchange Commission – SEC) szerint a résztvevők 25 millió dollárhoz jutottak törvénytelenül. A bűnügy középpontjában a Rajaratnam által vezetett Galleon és a New Castle fedezeti (spekulatív) befektetési alapok, valamint olyan neves amerikai cégek egyes vezetői állnak, mint az IBM, az Intel, illetve a McKinsey tanácsadó cégnél dolgozó menedzserek. A vád szerint az érintettek többek között olyan cégekről szereztek bennfentes információkat, mint az Intel, az AMD, a Google, a Hilton Hotels, majd ezeknek az értesüléseknek a birtokában kezdtek tőzsdei akciókba. A nyomozás egyik különlegessége, hogy a SEC (ilyen ügyben először, bírósági felhatalmazás alapján) telefonlehallgatást is alkalmazott, melynek során fontos bizonyítékokhoz jutottak.

Az ítélethirdetéskor a bíró elmondta, hogy számításaik szerint Rajaratnam akciói során összesen körülbelül 50 millió dolláros haszonhoz jutott. Az 54 éves üzletember akár 20 évet is kaphatott volna, de a bíró figyelembe vette az ügyvédek érveit, akik Rajaratnam cukorbetegségére és veseproblémáira hivatkozva a 20 évet életfogytig tartó büntetésként értelmezték. A szabadságvesztés mellett a 10 millió dolláros büntetést, illetve az 54 millió dolláros kártérítést is meg kell fizetnie.

A fővádlott elítélése előtt az eljárás során több mint 20 emberről állapították meg, hogy részese volt a csalássorozatnak.

Rajaratnam ügyvédei valószínűleg fellebbezni fognak, de azt már kérvényezték, hogy ügyfelük a börtönbüntetését egy észak-karolinai egészségügyi központban tölthesse le – ott, ahol a hírhedtté vált Bernard Madoffot is őrzik.

Azóta történt