R2D2 12 sikeres szemműtéten van túl

Komplikációk ugyan adódtak, ám az arány sokkal jobb, mint amikor orvosok végzik a beavatkozást. Egyelőre joystickkal irányítják.

A szemműtéteket a jövőben robotok végezhetik majd. Ez közel sem annyira távoli jövő, mint elsőre gondolnánk. Az Oxfordi Egyetemen olyan műtéti rendszert fejlesztettek, ami kiveszi az orvosok kezéből a kést. A megoldás sikeresen túl van az első klinikai teszteken – írja az NBC News.

A retina sebészeti kezelése olyan pontosságot igényel, amit a pulzus is jelentősen befolyásolhat. Nagyon óvatosnak kell lenni ám sokszor ez sem elég. Az egyetem Robotic Retinal Discsection Device (R2D2) elég precíz ahhoz, hogy egyszerre csak 10 mikront mozduljon, ezzel tízszer pontosabb tud lenni, mint az orvosok. Ez pedig elég fontos akkor, amikor egy milliméteres lyukba kell beletalálni az apró pengével.

Az oxfordi csapat 2011 óta dolgozik R2D2 tökéletesítésén, tavaly szeptemberben végezték el az első sikeres kísérleti eljárást. Azóta 11 másik műtétet végeztek el. A beavatkozást egyébként még mindig az orvos vezeti, joystickkal irányítja a robotkart, de a jövőben akár teljesen automatizálható lesz a folyamat.

Már csak azért is, mert a jelenlegi megoldás nem hibátlan: két beteg szenvedett el kisebb vérzést, egy másiknak pedig hozzáértek a retinájához, ami növeli a leválás kockázatát. A kontrollcsoportban öt vérzéses és két retina érintős eset volt, tehát a robot mindenképp előrelépés. Az Oxford Egyetem kutatói következő lépésnek azt szeretnék elérni, hogy R2D2 a szem hátsó részébe tudjon folyadékokat bejuttatni, ezáltal a génterápiában is hasznát vehetnék.

Előzmények