Processzorpiac: az Intel és az AMD is javított

A harmadik negyedévben tovább növelte részesedését a mikroprocesszorok piacán az Intel. Az iSuppli piackutató most publikált adatai szerint a Santa Clara-i chipgyártó árbevétel – tehát nem a forgalmazott darabszám – alapján a globális piac 80,4 százalékát mondhatja magáénak, miután 0,3 százalékpontot javított a második trimeszter óta. Egy évvel korábban a vállalat részesedése 78,7 százalék volt. A rivális Advanced Micro Devices (AMD) ugyan a 2007. harmadik negyedévi teljesítményéhez képest 1,8 százalékpontot rontott, szekvenciálisan 0,1 százalékponttal, 12,1 százalékra növelte részesedését.

Mindketten a kisebb processzorgyártóktól loptak részesedést, melyek a piac fennmaradó 7,5 százalékán osztoznak. Fontos kiemelni, hogy az iSuppli statisztikája a teljes mikroprocesszor-piacra vonatkozik, nemcsak az x86-os (vagy PC-kompatibilis) chipekre, hanem a RISC- és egyéb architektúrákra is.

„Az Intel növekedése javarészt erős notebookos kínálatának köszönhető. A harmadik negyedévben az Intel mérlege kétszeresen is pozitív volt, hiszen mind éves összehasonlításban, mind pedig a második negyedévhez képest tudott javítani, míg a fő konkurens, az AMD csak rövid távon” – magyarázta Matthew Wilkins, az iSuppli vezető elemzője.

A mikroprocesszorok elsődleges fogyasztója, a PC-piac a harmadik negyedévben annak ellenére is egészségesen bővült, hogy voltak jelei a kereslet lanyhulásának. Az iSuppli adatai szerint az egy évvel korábbi számokhoz képes 12-14 százalékkal több számítógép fogyott, és különösen a notebookszegmens nőtt látványosan. Az év egészére 12,5 százalékos növekedést vár az eladott PC-k darabszámában az elemzőcég.

Azóta történt

  • Leépít az AMD

    Az idén már másodszor. A kisebb processzorgyártó most a dolgozói 3 százalékától búcsúzik el.

  • Processzorpiac: 2008 az Intelé volt

    Az AMD és a kisebb gyártók is veszítettek a részesedésükből, egyedül a domináns chipgyártó tudott javítani. Az Atom sikere is segített valamit.

Előzmények