Ellopták a laptopját, de a végén lehet, hogy a tulajdonost fogják elítélni

(Infobulvár) Néhány napja a szlovák és cseh bulvársajtó kapott fel egy ellopott laptop körüli botrányt, mely a személyes adatok kezelése kapcsán alakult ki.

A történet viszonylag egyszerű: egy fiatal szlovák informatikustól, Lukáš Kuzmiaktól június 27-én a prágai lakásából egyéb értéktárgyai mellett betörők ellopták a MacBookját is. A rendőrség megindította a nyomozást, ám a vizsgálat haladásával elégedetlen Kuzmiak egy hét eltelte után elveszítette türelmét, és úgy döntött, a saját kezébe veszi az ügyet. A távoli hozzáférést biztosító LogMeIn szolgáltatás segítségével belépett ellopott számítógépe rendszerébe, és meghatározta annak hozzávetőleges fizikai helyzetét. Végig tudta követni az laptop útját az eltelt időszakban – először egy vidéki városba került, majd vissza Prágába –, majd szoftvertelepítés után további akciókat is végrehajtott, például távolról bekapcsolta a webkamerát, hogy felvételeket készítsen a gépet használókról, figyelte a felhasználók online tevékenységét, képernyőképeket készített. Ezeket az információkat Kuzmiak július 7-én átadta a rendőrségnek.

Ezzel eddig még nem is lett volna nagyobb baj – bár már itt is felmerülhetnek jogi aggályok –, a gond abból adódott, hogy a fiatalember egy nappal a rendőrségi látogatás előtt a fényképeket felrakta angol nyelvű blogoldalára is, mégpedig azért, hogy felkeltse a média figyelmét, ugyanis így akart nyomást gyakorolni a nyomozást végző rendőrökre. A képek híre elterjedt, a blog egyre több látogatót vonzott, de sok támadás is érte, így július 14-én Kuzmiak fekete csíkkal eltakarta a képeken szereplő emberek szemét. A mainstream média is ezen a napon figyelt fel a történtekre. A TV Nova tudósítása után az informatikust beidézték a rendőrségre, mivel egy nő jelentkezett náluk az ellopott laptoppal, és panaszt tett a blogba felkerült fényképek miatt, melyeken ő is szerepelt, valamint fotók eltávolítását követelte. A képek ezek után eltűntek a weboldalról.

A laptop új tulajdonosa ügyvédhez fordult személyiségi jogainak megsértése miatt. Mint az ügyet felvállaló jogász elmondta, ügyfele jóhiszeműen vásárolta meg a számítógépet, nem tudhatta, hogy az lopott, így Kuzmiakot beperelik, és magas összegű kártérítés megfizettetését kérik a bíróságtól. Az ügy ezen része már elég bonyolult, mivel néhány tisztázatlan körülmény miatt felmerült annak a lehetősége is, hogy az állítólagos jóhiszemű vásárló talán nem is annyira ártatlan, mint ügyvédje állítja. Ráadásul, ahogy Kuzmiak a  blogjában megírta, a rendőrök utaltak rá: nincs kizárva, hogy ők is eljárást indítanak a fiatalember ellen a nyomozás akadályozása miatt.

Előzmények