Visszahívják a Porsche elektromos sportkocsiját

Egy rendszerhiba miatt az autók menet közben leállhatnak.

A Porsche még a múlt hét végén jelentette be, hogy egy energiaellátási hiba miatt visszahívják a vállalat első teljesen elektromos autóját, a Taycant.

A panaszok szerint az a gond, hogy az autó menet közben hirtelen elveszítheti a meghajtást biztosító áramellátást. A Porsche ebből a luxus típusból körülbelül 43 ezer darabot adott el eddig, és azt állítják – részletek közlése nélkül – hogy csak az autók kis része érintett.

Ennek ellenére azt javasolják a tulajdonosoknak, hogy vigyék vissza a kocsikat a kereskedőkhöz, ahol állítólag egy-másfél óra alatt elkészülnek a hibát orvosló szoftverfrissítéssel.

Mivel egy új típus, az Audi E-Tron GT energiaellátása is a Taycanban alkalmazott technológiára épül, ezeket a járműveket is visszahívják – de mivel ezekből még keveset adtak el, ez viszonylag alacsony számot jelent.

Mostanáig körülbelül tucatnyi Taycan-tulajdonos nyújtott be panaszt az amerikai közlekedési felügyeletnél (NHTSA) a hiba miatt. A megindított vizsgálat során kiderült, hogy a gond akkor jelentkezik, amikor a tartozékokat árammal ellátó klasszikus 12 voltos akkumulátor lemerül, ugyanis ilyenkor előfordulhat az, hogy mozgás közben a rendszer lekapcsolja a meghajtásért és a kritikus rendszerekért felelős 800 voltos akkumulátort. A problémát súlyosbítja, hogy a panaszt tevő tulajdonosok szerint a leállás előtt a rendszer nem adott semmilyen figyelmeztető jelzést.

Előzmények