A Photosynth legújabb verziója is lenyűgöző 3D-s látványt produkál

Nem kis feltűnést keltett 2006-ban, amikor a Microsoft és a Washingtoni Egyetem kutatói előálltak közös projektjükkel, a Photosynthtel. Ahogy mi is beszámoltunk róla akkoriban, a látványos alkalmazás képes arra, hogy az azonos helyszínről, ám eltérő látószögből készített képek alapján háromdimenziósan jelenítse meg az adott objektumot, teret.

Majd két év hallgatás után a fejlesztők a múlt héten a SIGGRAPH elnevezésű konferencián mutatták be a továbbfejlesztett verziót (ez a projekt új nevet kapott, hogy elkülönítsék az előző változattól, a Photo Tourismtól: Finding Paths through the World’s Photos – kb.: Túra a világ fotói között).

A legnagyobb újdonság talán az, hogy intelligensebb lett a program, s a korábbi változatnál sokkal kifinomultabb a látószögváltás, beépítettek egy korrigáló mechanizmust, szinte filmszerűen „járhatjuk körbe” a lefényképezett tárgyakat, épületeket – s a demóban bemutatott példákat már nem a fejlesztők által készített fotók alapján készítették el, hanem egy nagy fotómegosztó oldal, a Flickr anyagait felhasználva. Emellett több minőségjavító eszközzel is bővítették az alkalmazást, melyekkel a fotókat lehet manipulálni, illetve össze lehet hangolni őket, a felhasználó kezébe pedig továbbfejlesztett navigációs eszközöket adtak.

Ám a legnagyobb kérdés még mindig az, hogy vajon mire fogja felhasználni a Microsoft ezt a fejlesztést. A legtöbben még mindig úgy vélekednek, hogy a Virtual Earth lehet a legkecsegtetőbb alkalmazási mód, de az egyéni fotógyűjtemények feldolgozása és nézegetése is megfelelő területnek látszik, ha kiforrott alkalmazássá válik a Photosynth.

Azóta történt

Előzmények