A Microsoft bemutatta ingyenes csillagászati programját – Frissítés! Videóval!

Igaznak bizonyultak a bennfentesek blogokban elszórt pletykái (Robert Scoble, sztárblogger egyenesen könnyezve számolt be róla, hogy látta működés közben): a Microsoft a kaliforniai Montereyben, a TED konferencián tegnap valóban bejelentette, hogy elkészültek a csillagászati alkalmazás, a WorldWide Telescope alfa-verziójával, melyet jelenleg még zárkörűen tesztelnek, de néhány hét múlva valószínűleg a nagyközönség is kipróbálhatja. A projektben kulcsszerepet játszó Curtis Wong vezette a bemutatót, ahol megerősítették azt az információt is, hogy a WorldWide Telescope fejlesztése a tavaly eltűnt Jim Gray munkáján alapul, s a kész szoftvert is az ő emlékének ajánlják.

Az alkalmazás hasonlít bizonyos szempontból a Google Skyhoz – hiszen az eget, a világűrt lehet megjeleníteni és tanulmányozni a segítségével –, ám sok szempontból jelentősen el is tér attól. (Mivel a nyilvánosság előtt csak tegnap jelent meg, s akkor is csak egy bemutató erejéig, a program működéséről csak a beavatottak itt-ott elszórt beszámolói alapján lehet információkat összeszedni.) A WorldWide Telescope is egy böngészhető éjszakai csillagos eget jelenít meg programablakában, ahol is a szokásos módon lehet navigálni, zoomolni stb., s képeit pedig a világ nagy távcsöveivel, sőt, űrszondák által készített fotók alapján állítják össze.

wwt

Az már a prezentáción is kiderült, hogy több érdekes eszközt is beépítettek: például meg lehet nézni, hallgatni tudósok beszámolóit, előadásait, s eközben a program mutatja azokat az objektumokat, amelyekről szó van; vagy a már ismert módon virtuális túrákat lehet tenni a kozmoszban. A végleges változatban lehetőség nyílik majd hanggal ellátott saját túrák, bemutatók készítésére, amelyeket meg lehet osztani, illetve egy eszköz segítségével könnyedén át lehet őket alakítani PowerPoint prezentációvá is. A hírek szerint a programot a Microsoft Visual Experience Engine-nek hívott technológiájára alapozták, s bár lehet majd tudományos célokra is használni, elsődleges felhasználási területe nyilvánvalóan a szórakozás és az oktatás lesz. A valamikor a tavasz folyamán kipróbálható szoftvert ingyenesen lehet majd használni, de a hozzá szükséges technológiát a Microsoft alkalmazza majd olyan játékokban is, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerülnek.

wwt

A beszámolók csak abban egyeznek meg, hogy egyelőre nagyon keveset lehet megállapítani a program képességeiről, s a hozzáértők izgatottan várják a kipróbálható verziót, mivel szeretnék összehasonlítani a Google Sky, illetve – a szakírók által egyértelműen a legjobbnak tartott, nyílt forráskódú – Stellarium tudásával.

Azóta történt

Előzmények