Az IBM 3D-ben visz el a kínai Tiltott Városba

Tegnap útjára indult az a projekt, melynek során az IBM támogatásával a világ egyik legérdekesebb helyét, a kínai császárok Tiltott Városát nézhetjük meg virtuálisan, háromdimenziós megjelenítés segítségével.

Az IBM és a Tiltott Várost gondozó kínai Palota Múzeum együttműködésének keretében jött létre az a weboldal és alkalmazás, mely lehetővé teszi mindenki számára, hogy számítógépe segítségével kalandozzon a kínai uralkodók számára 500 éven át otthont adó Tiltott Városban – melyet legtöbben csak Bertolucci filmjéből ismerhetünk –, a helyen, melynek olyan erős volt a kultikus hatása, hogy még a kommunisták sem merték lerombolni.

Az online szerepjátékok mintájára működő alkalmazásban kilenc karakter közül választhatunk, s így járhatjuk be a „szent” területet, emellett időben is választhatunk: az érdeklődők a 14. században épült uralkodói komplexumban az 1644-től 1911-ig hatalmon lévő Csing-dinasztia hat császárának idejébe csöppenhetnek bele, vagyis időutazásra is lehetőség van.

Forbidden City

A fejlesztők egy ismert játékplatformra – a GarageGames Torque-jára – építették az utazás megjelenítését, s teljes munka 3 millió dollárba került, melynek döntő részét az IBM állta. A technológia  alapja a Websphere és a Websphere Message Broker, s a felhasználókat alapvetően az Egyesült Államok nyugati partján elhelyezett szerverek szolgálják ki, de a folyamatos hozzáférést még a világ különböző pontjain elhelyezett több mint 40 szerver garantálja.

A városba belépők ugyanis nem csak egyszerű túrát tesznek, hanem – ahogy a minta is sugallja – képesek interakcióba lépni egymással, vagyis egy virtuális világot hoztak létre.

Az alkalmazás futtatásához le kell tölteni egy klienst (egyszerű vagy tradicionális kínai nyelven, illetve angolul; a lehetséges rendszerek: Windows XP/Vista, Mac OS X, Linux) – figyelem: komoly erőforrásokat igényel a program futtatása; ez csak azoknak nem okoz gondot (manapság már sokan vannak ilyenek), akik olyan processzorral és videokártyával rendelkeznek, melyek az online játékok és virtuális világok használatához elegendőek! (részletek a honlapon) –, majd telepítenünk kell ezt a programot.

Azt azért megjegyzem, s erről több szaklap is panaszkodott: a regisztráció ugyan sikerült, de a program nekem sem működött…, az okát egyelőre nem tudom… Talán hardverprobléma. A bemutatók mindenesetre ütősek, próbálja ki mindenki, én is azt teszem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények