Kicsit megint szabadabb lett a kínai internet

A kínai hatóságok a hétvégén újabb lépést tettek annak érdekében, hogy megfeleljenek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásának, ezzel együtt oldják az augusztusban kezdődő 2008-as Pekingi Olimpiai Játékok kapcsán felmerülő nemzetközi feszültséget.

Hirdetés

Helyi beszámolók szerint az ázsiai országban internetezők számára szombattól újra elérhető a közösségi szerkesztésű Wikipedia enciklopédia angol nyelvű változata, jóllehet egyes belpolitikai vonatkozású szócikkek (például a Tibetről vagy a Tienanmen térről szóló anyagok) továbbra is a tiltólistán szerepelnek, a böngésző az ezekre célzott keresésre hibaüzenettel válaszol – közli a Reuters.

A kínai politikai vezetés nem először tiltotta le és nem először oldotta fel az angol nyelvű Wikipedia elérését az országban: 2006 októberében – amikor legutóbb felfüggesztették a korlátozást – hasonlóképpen hiányoztak a szócikkek közül a politikai szempontból kényes anyagok.

A Wikipedia cenzúrájának újbóli, legalább részleges feloldásában jelentős szerepet játszott a közelgő nyári játékok miatt az ország belpolitikai és emberjogi helyzete iránti fokozott nemzetközi figyelem, illetve a felkészülést beárnyékoló tiltakozóakciók sora. A NOB felügyelőbizottsága a hetekben többször is felhívta a kínai szervezők figyelmét arra, hogy a világháló korlátozása „rendkívül negatív” képet festhet a rendező országról.

A NOB vezetői arról már korábban megegyeztek a házigazdákkal, hogy a játékokról tudósító mintegy 30 ezer újságíró munkáját augusztus 8-tól 24-ig semmiféle internetes cenzúra nem fogja akadályozni.

Azóta történt

Előzmények