A P4P kétszer olyan gyors, mint a P2P

Az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltató, a Comcast mérnökei idén elkezdték a P2P feljavítására létrehozott a P4P (Proactive network Provider Participation for P2P) elnevezésű közvetítő platform tesztelését, s az ars technica beszámolója szerint már a fejlesztés korai fázisa is komoly eredményeket mutathat fel. Az iTracker márkanevű technológia úgy növelte meg a P2P-s letöltések sebességét 80 százalékkal, hogy közben valójában nem rakott plusz terheket a hálózatra, illetve csökkentette a működtetési költségeket.

A P4P platformot a fájlcserélőket tömörítő szervezet, a DCIA (Distributed Computing Industry Association – Elosztott Számítástechnikai Iparági Szövetség) támogatásával fejlesztették ki, s lényege, hogy optimalizálja az adatforgalmat, s a fájlcsere adatcsomagjait az iTracker szervere segítségével – ha lehetséges – az adott szolgáltató hálózatán belül tartsa, ugyanakkor a „forgalmas területeket” elkerülje, s így felgyorsítsa az adatáramlást, illetve csökkentse a helyi hálózat külső kapcsolódásait (igaz, így a helyi forgalmat növelik, ám a szolgáltató a kevesebb külső kapcsolódás miatt jobban jár anyagilag).

p4p

A Yale Egyetem kutatói az év elején jelentették be a P4P-t, majd a Pando szoftvercéggel, a Comcasttal, valamint három, név szerint nem ismeretes szolgáltatóval közösen a nyáron elindítottak egy tesztüzemet. A tesztelésre egy 21 megbájtos (legális!) videofájlt használtak, s már a kezdetektől azt tapasztalták, hogy az iTracker által optimalizált adatáramlási sebesség 57–85 százalékkal felgyorsult, miközben az alany szolgáltató, a Comcast belső forgalma alig emelkedett meg.

A kiváló eredmények után persze még mindig kétséges a jövő, mivel – bár az iTracker futtatásához nem kell különleges szerver –, átütő eredményt csak akkor lehet a technológiától várni, ha minden szolgáltató használja. A Comcast mindenesetre szeretné, ha az iTracker bekerülne az IETF szabványai közé, ám ehhez – bár ennek a cégnek valóban van szava az ilyen ügyekben – még több gigaszolgáltatót is meg kell nyerni, hogy egy kiterjedtebb teszt folyamán bizonyíthassa a technológia az életképességét és hasznosságát.

Azóta történt

Előzmények