Osztódik az internet

Peking partizánakcióban saját felsőszintű (és azok alá rendelt másodszintű) doméneket hozott létre. A helyi informatikai minisztérium tájékoztatása szerint a .cn, .com és .net végződéseknek megfelelő, csak éppen kínai írásjelekkel írandó domének szerdán startoltak. A People's Daily című kínai napilap internetes kiadása szerint a lépés azt jelenti, hogy az internetezők az ICANN és az Egyesült Államok felügyelete alatt álló szerverek megkerülésével is böngészhetik a világhálót.


Ez nekünk kínai: .cn, .com, .net.

Az akció világos jele annak, hogy Peking nem fogadja el az internetes domének felett bábáskodó ICANN illetékességét. Amint az ismert, már évek óta több ország kifogásolja, hogy az amerikai kormány befolyása alatt álló szervezet dönt a világhálót érintő alapvető kérdésekről. A panasz 2003-ban az ENSZ elé került, és a világszervezet a tavaly novemberben megrendezett tuniszi csúcstalálkozón meg is próbálta „nemzetközibbé tenni” a fennhatóságot, ám az Egyesült Államok minden erre vonatkozó kísérletet határozottan elutasított.

A kínai megoldás – mely az új doménekhez önálló rootszervereket rendel – előrevetíti az internetes pluralizmus lehetőségét, melyben számos „helyi érdekű” hálózat működik egymással párhuzamosan. Az ICANN is látja ennek kísértetét, de egyelőre – a rendelkezésre álló információk elégtelensége miatt – nem kommentálta a hírt.

Azóta történt

Előzmények