Az oroszok a távközlési tornyokra szerelnek katonai GPS-zavarókat

A rendszert már jó ideje fejlesztik, a nyáron végeztek a tesztekkel, és megkezdődött a hálózat kiépítése.

Az Izvesztyijának nyilatkozva még augusztusban mondta el az orosz védelmi minisztérium szóvivője, hogy a hadsereg olyan, a rádióirányítást zavaró készülékeket szerzett be, melyeket a polgári infrastruktúrába építenek be – nevezetesen, ezeket az eszközöket a mobiltávközlési adótornyokra szerelik fel: ezekből jelenleg mintegy 250 ezer található Oroszország területén.

Polje-21
[+]

A saját fejlesztésű, először a nyáron, a tesztelés végeztével bemutatott, Polje-21-nek nevezett jammer modulok áramellátását a tornyok biztosítják, és az egyenként 20 wattos transzmitterek képesek egy 80 kilométeres sugarú körben zavarni a jelenleg ismert négy műholdas helyzetmeghatározó rendszer (GPS, Galileo, Baidu, illetve a saját Glonassz) jeleit, vagyis elvileg lehetetlenné teszik az e rendszerek adatai alapján indított célzott támadásokat. Az Izvesztyija megjegyzi, hogy a tornyok antennáihoz kapcsolódó modulok egyetlen nagy rendszerré állnak össze, és így egy adott régióban egy, a műholdas jelek számára „áthatolhatatlan kupolát” képeznek.

 

Polje-21
[+]

 

Az is igaz viszont, hogy például az Egyesült Államok hadereje által használt rakéták rendelkeznek a zavarást kivédeni hivatott „anti-jam” eszközökkel, és ezzel az orosz katonák is tisztában vannak. Ám Anton Lavrov katonai szakértő azt közölte az Izvesztyija munkatársával, hogy nem is az esetleges támadó rakéták feltartása vagy megsemmisítése a cél, hanem a telitalálat megelőzése, ugyanis ezeknél az igen kifinomult rendszereknél a jel legcsekélyebb eltérése is azt jelentheti, hogy nem lesz pontos a találat.

Azóta történt

Előzmények