Orosz milliárdosé lett a vodka.com


Rusztam Tariko

A sedo.com, a Germany’s United Internet AG egységeként működő doménkereskedő cég csütörtöki bejelentése szerint a vodka.com tulajdonjogáért folytatott licit lezárult, s egy orosz milliárdos vállalkozó hárommillió US dollárért szerezte meg az értékes nevet.

Rusztam Tariko, a Russian Standard Co. nevű vállalkozás vezetője december 4-én állapodott meg a magát felfedni nem kívánó eladóval – közölte a sedo.com szóvivője, s az értesülést a Russian Standard New York-i képviselője is megerősítette.

A vásárlás legfőbb indoka az volt, hogy az Egyesült Államok piacára 2005-ben, az Imperia márkanevű itallal belépő orosz cég amerikai piaci terjeszkedését segítsék vele – az Imperia egyébként „tudományos alapokon” készült, receptjét Dmitrij Mengyelejev, a híres tudós, a periódusos rendszer atyja dolgozta ki. A Russian Standard Oroszországban a minőségi vodkák piacának kétharmadát birtokolja, s emellett a vállalaté az ország legnagyobb magánbankja is.

A domén ára a legmagasabbak közé tartozik, kevés ennél drágábbról lehet tudni. Ezek közé tartozik az idén májusban elkelt diamond.com, illetve az 1999-ben értékesített business.com, mindkettőért 7,5 millió dollárt fizetett a vevő.

Azóta történt

Előzmények