Önkormányzati it-fejlesztések uniós támogatással

A HP Magyarország közbeszerzési eljárás során elnyerte az Eger város önkormányzata és a környező kistérség informatikai fejlesztésére kiírt pályázatot. A fejlesztés finanszírozására az egri önkormányzat saját forrásai mellett az EU strukturális alapjából, a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében nyert támogatást is felhasználta. A szerződést hétfőn írta alá Szalay Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese, a Technológia és Szolgáltatások Divízió igazgatója, valamint dr. Nagy Imre, Eger polgármestere. A bruttó 617 millió forint értékű megbízás kiterjed az önkormányzat szakigazgatási feladatait ellátó integrált rendszer, a teljes önkormányzati feladatkört átfogó ügyintézési keretrendszer, az egységes, modern és biztonságos informatikai infrastruktúra, valamint a kistérségbeli önkormányzatokat kiszolgáló központi rendszer fejlesztésére.

Székesfehérvár Önkormányzata „Szé-kesfehérvár – a térség szolgáltató e-önkormányzata” címmel pályázatot adott be 2004. júliusában az Európai Unió által 75 százalékban finanszírozott Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) elektronikus önkormányzatok kialakítására biztosított pénzekre. A most elbírált pályamunka támogatási összege 298,5 millió forint, melyhez a pályázók 42,5 millió forint önrészt biztosítanak, így a projekt összköltsége meghaladja a 340 millió forintot. A megvalósításban a város partnere lesz a további 17 települést magába foglaló Székesfehérvár és vonzáskörzete Önkormányzati Területfejlesztési Társulás, illetve a Vállalkozói Központ Közalapítvány. A projekt teljes költségének 75 százalékát az Európai Unió, 12,5 százalékát a magyar állam költségvetése és 12,5 százalékát Székesfehérvár önkormányzata biztosítja.

 

A fejlesztés többek között az önkormányzati informatikai infrastruktúra modernizálására, elektronikus aláírással támogatott ügyiratkezelési rendszer kialakítására, az önkormányzat jelenlegi portáljának továbbfejlesztésére, meglévő rendszerek – például a térinformatikai rendszer – továbbfejlesztésére, integrálására irányul. A jóváhagyott projekt-terv három helyszínen nyilvános internet-hozzáférési pontok létesítését is tartalmazza.

A fejlesztések várhatóan a 2005. és 2006. évek során valósulnak meg, és együtt járnak a hivatali ügymenetek felülvizsgálatával, a szükséges szabályozások kialakításával, oktatással.

A GVOP 4.3.1 jelzésű pályázaton 2004-ben 29 önkormányzati pályamunka nyert támogatást, összesen 7,3 milliárd forint értékben juthattak forráshoz a kiírásnak megfelelő elképzelések. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a tavaly beadottak közül még több mint 30 pályázat vár elbírálásra.

Azóta történt

Előzmények