Mi lesz a százdolláros laptopból?

Az elmúlt év végén új koncepcióval jelentkezett az ún. százdolláros laptopot megálmodó Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) alapítvány. Az inkább újszerű és merész terméktervek kidolgozásában, mint azok megvalósításában jeleskedő szervezet ezúttal egy olyan érintéssel vezérelhető, minimalista tábla PC ötletével állt elő, amely nemcsak számítógépként, hanem médialejátszóként és e-könyv-olvasóként is használható.

Az új, XO-3 néven emlegetett modellt ugyanaz a designer, Yves Behar tervezte, aki az eddig körülbelül 1,4 millió példányban eladott és állandó jelzőjének ellentmondva nagyjából 175 dollárba kerülő első gépet is. A kulcsszó ezúttal a minimalizmus volt. Az új hardver gyakorlatilag egy érintésérzékeny, 8,5 x 11 hüvelyk méretű kijelző, melynek hátoldalán a beépített fényképezőgép „szeme”, sarkában pedig egy karika található – ez utóbbi a hordozására szolgál.

És ennyi. Semmilyen csatlakozó, semmilyen „lyuk” nem kerül a gépbe, a tervek szerint az akkumulátor is vezeték nélkül, indukciós elven lesz tölthető. Az alacsony fogyasztású ARM-chipre épülő gépet a megcélzott közönségre – az iskolásokra – való tekintettel strapabíró műanyagból tervezik megépíteni, a kijelző sem hagyományos, merev LCD lesz, hanem valamiféle flexibilis változat, legalábbis most így képzelik el. Azt mondani sem kell, hogy a XO-3 vízálló lesz.

Mindezt 75 dollárból remélik kihozni. Ezúttal az OLPC nem a gyártásra fókuszál: ha nem csupán a tervezőasztalon, de a valóságban is meg tudják építeni a gépet, az architektúrát megnyitják, azt bárki felhasználhatja. „Nem fontos nekünk gyártani, elég, ha azzal fenyegetünk, hogy gyártani fogjuk” – mondta az új gépről beszámoló Forbes újságírójának a projekt ötletgazdája, Nicholas Negroponte. Aki megérti, ha korábbi be nem váltott ígéretei miatt sokan kételkednek az új terv megvalósulásában, de úgy gondolja: „ha csak a felét elérjük a kitűzött céljainknak, már annak is óriási következményei lehetnek.”

Az OLPC egyben bejelentette az eredeti XO közvetlen továbbfejlesztéseit is. A még e hónapban bemutatni tervezett XO 1.5 a korábbi változaténál négyszer nagyobb memóriával és flashtárolóval készül majd, és AMD processzor helyett VIA chipet tartalmaz, ennek utódja pedig, a 2011-re időzített XO 1.75 ARM-architektúrát és érintésérzékeny kijelzőt használ. A korábban bemutatott XO-2-t viszont törölték – áll az alapítvány közleményében.

Azóta történt

Előzmények