Videóverseny: 6 milliárd kontra 8 milliárd

Vasárnapi riportjában belső forrásokra hivatkozva írta meg a The Financial Times, hogy a főként a fiatalok körében népszerű Snapchat hallatlan ütemben bővül: ma már naponta hatmilliárd videót néznek meg a felhasználók, és ez háromszorosa a májusban mértnek. A Snapchat a lap megkeresésére megerősítette az információt, de kommentálni nem kívánták.

Ez a szám már közel van a Facebookon megnézett videók számához – a közösségi oldal nemrég jelentette be, hogy április óta megduplázódott a videólejátszások száma, így most már napi nyolcmilliárdról van szó. De a két adat között van egy fontos különbség: míg a Facebook az asztali gépeken és a mobileszközökön lejátszott videókat egybeszámolta, addig a Snapchat nyilvánvalóan csak az okostelefonos felhasználókkal számolhat.

Hatalmas pénz van benne

A videók a közösségi oldalakon a legnépszerűbb tartalmak közé számítanak, így első számú reklámhordozók – Mark Zuckerberg a múlt heti tájékoztatón elmondta, hogy a Facebookon ötszázmillió olyan felhasználó van jelen, akik minden nap néznek videót. Éppen ezért határoztak úgy, hogy önálló üzletággal is versenybe szállnak: nemrég indítottak el kísérleti jelleggel egy kifejezetten videótartalmakat kínáló oldalt, ahová szeptemberben másfél millió kisvállalkozás posztolt videókat.

A Facebookot, a YouTube-ot és a Snapchatet egyébként nem könnyű összevetni, mivel mindhárom szolgáltatás másfajta igényeket elégít ki, így másképpen is mérnek: a YouTube a videózással eltöltött órákat követi, a Facebook pedig azokat a megtekintéseket számolja, melyek tovább tartanak három másodpercnél, a Snapchat pedig, ahol az igen rövid videók a jellemzőek, szinte csak az elindítást számolja.

Az eMarketer becslése szerint az Egyesült Államokban a digitális videók által generált bevételek idén elérik a 7,5 milliárd dollárt, a Forrester Research pedig úgy látja, hogy ez az összeg 2019-ben már 12,6 milliárd dollár lesz.

Előzmények