A Facebook fellép a kalózvideók ellen

A Facebook bejelentette, hogy a „videókalózkodás” ellen technológiával lépnek fel: a módszer segít azonosítani azokat a videókat, melyeket a szerző engedélye nélkül posztoltak ki a közösségi oldalra – írja tudósításában a BBC.

Bár ez már régi probléma, az események akkor gyorsultak fel, amikor a múlt hónapban Hank Green, a YouTube egyik „sztárja”, a VlogBrothers csatorna egyik működtetője blogbejegyzésében élesen kritizálta a Facebookot, mivel az nem tesz semmit a kalózkodás ellen.

A Facebook egyébként júliusban jelentette be, hogy versenyre kelnének a YouTube-bal, és ők is bevezetnék a videók generálta hirdetési bevételek megosztását az alkotókkal.

Még csak tesztelik

Ám a probléma ott rejlik, hogy jelenleg a Facebookon a legnépszerűbb videók 73 százaléka nem „saját” videó, hanem eredetileg más oldalról származik, jellemzően és döntően a YouTube-ról.

A Facebook ezért augusztus 27-én jelentette be új eszközét, mely a közlemény szerint gyorsan és pontosan azonosítja az átlinkelt videókat, és a találati lista alapján a videók jogtulajdonosai jelezhetik ezt nekik, hogy eltávolíthassák őket.

Az eszköz egyelőre tesztelés céljából csak a Facebook partnereinek egy kis csoportja számára lesz elérhető, hogy javíthassák a hibákat. A YouTube megoldásával (content ID system) szemben nem blokkolja automatikusan a videókat, hanem értesíti a jogtulajdonosokat.

Azt is közölték, hogy ez csak egy egyedi eszköz, de már dolgoznak egy komplex videomenedzselési rendszer kialakításán.

Azóta történt

Előzmények