Azt hiszed, a főnök írta a levelet? Hát nem!

A most leleplezett bűnszervezet azt használta ki, hogy egy vállalkozáson belül a vezető utasítását nem kérdőjelezik meg.

Az Interpol és az illetékes nigériai hatóság (Nigerian Economic and Financial Crime Commission – EFCC) augusztus elsején jelentették be, hogy egy együttműködésükkel megvalósult akció nyomán letartóztattak egy olyan nigériai férfit, akiről megalapozottan azt gyanítják, hogy kiterjedt bűnszervezetet irányított, mely világszerte elkövetett bűncselekményeivel több száz áldozattól több mint 60 millió dollárt csalt ki – volt olyan eset, amikor egyetlen akcióval 15,4 millió dollárhoz jutottak.

A negyvenéves, Mike nicknéven futó bűnöző – akit egy dél-nigériai kikötővárosban, Port Harcourtban tartóztattak le, és lefoglaltak tőle több számítástechnikai eszközt is – a feltételezések szerint egy olyan hálózatot működtetett, mely többek között ausztrál, kanadai, indiai, malajziai, romániai, dél-afrikai, thaiföldi és amerikai kkv-kat vett célba, ezek e-mail fiókjait törték fel. A minimum negyvenfős szervezet tagjai többféle módszert használtak. Az egyikben a megszerzett információkkal és az e-mail azonosítókkal visszaélve megtévesztő üzeneteket küldtek, és ezekben a vállalkozás ügyfeleit – egy hitelesnek látszó levélben – arra kérték, hogy valamiféle, elfogadhatónak tűnő indoklás alapján fizessenek be egy összeget a megadott bankszámlára – mely természetesen a bűnözőkhöz tartozott. A másik módszer – a különösen az utóbbi időben elterjedt és kiemelten veszélyes „CEO fraud” – az volt, hogy a vállalkozások felső vezetőinek fiókjaihoz fértek hozzá, majd ezek nevében az alkalmazottakat utasították átutalásokra – szintén a bűnözők bankszámlájára.

„Mike” először akkor került az Interpol látóterébe, amikor a gyanús tevékenységre a Trend Micro biztonsági cég egyik jelentése felhívta a figyelmüket. Ezek után több stratégiai partnert, biztonsági elemző vállalkozást kértek fel vizsgálatra, és több évi munka után sikerült lokalizálni a bűnszervezet feltételezett vezetőjét, akit ezek után júniusban tartóztatták le.

Azóta történt

Előzmények