Különleges meghívást kapott a Microsoft vezetője

Barack Obama ma tartja utolsó „évértékelő beszédét” (State of Union address) a Kongresszusban, és bejelentették, hogy idén az elnök feleség által kiválasztott kiemelt meghívottak között a First Lady oldalán ott fog ülni a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella is.

A ceremoniális külsőségek között megrendezett, az alkotmány által előírt beszéd során az amerikai elnök kötelessége beszámolni a nemzet és a szövetség helyzetéről, illetve fel kell vázolnia a közösség előtt álló feladatokat. A kiemelt helyre ültetett VIP-vendégek közé kerülni nagy megtiszteltetés, és összeválogatásuk mindig szimbolikus gesztus: ők mindannyian személyükben reprezentálják az USA előtt álló kihívásokat.

A sajtó szerint Nadella leginkább azért került rá a listára, mivel a Microsoft az elmúlt években nagyon sokat tett Obama egyik fontos programpontjának, a műszaki oktatás színvonalemelésének, valamint a dolgozók számítástechnikai képzettsége növelésének érdekében (Science, Technology, Engineering, and Mathematics – STEM), tavaly például bejelentettek egy 75 millió dollárral rendelkező képzési projektet, de ezen kívül is számtalan módon támogatták a STEM erősítését.

Obama beszéde a hírek szerint kissé eltér majd a hagyományoktól, mivel nem elsősorban a következő év programját vázolja fel, hanem a következő évtized nagy feladatairól akar szólni.

A First Lady vendégei között Nadella mellett ott lesz egy nő, akinek a fia kábítószerfüggő, egy volt rab, aki az igazságszolgáltatás reformjáért küzd, egy kisvállalkozó, aki a napenergia-iparban tevékenykedik, egy szíriai menekült, egy egészségügyi reformer, egy mexikói bevándorló, illetve üresen hagynak egy széket a fegyveres erőszak áldozatai tiszteletére.

Azóta történt

Előzmények