Tim Cook: a rákot terjesztenénk, ha engedelmeskednénk

Tegnap este Tim Cook, az Apple vezetője exkluzív interjút adott az ABC World Newsnak, és a beszélgetés fókuszában természetesen az a küzdelem állt, melyről a hét elején az IT café is beszámolt, vagyis, hogy az FBI egy bírósági határozat birtokában követeli a vállalattól, hogy egy terrortámadás után lefoglalt iPhone adatainak megszerzésében segítse őket. Mint megírtuk, Tim Cook arra hivatkozva utasította vissza a kérést, illetve az ítélet végrehajtását, hogy a biztonsági rendszer funkcióit megkerülő szoftveres megoldás átadása veszélybe sodorná az összes készüléküket, lehetőséget biztosítana a visszaélésre.

A félórás interjúban (a teljes változat az ABC oldalán tekinthető meg) Tim Cook elismerte, hogy lépésüket a közvélemény elítéli, ám szerinte „ez nem közvélemény-kutatási kérdés, a jövőről van szó” – ha most engednek, a hatóságok vérszemet kaphatnak. Amennyiben bírósági határozatra írnak szoftvert, azt akármilyen megfigyelési tevékenységre felhasználhatják, és a lavina megállíthatatlan lesz. Úgy véli, hogy az USA hagyományaihoz, törvényeihez méltatlan egy ilyen ítélet, ezért szembe kell szállni vele, a törvényhozás elé kell vinni az ügyet, hogy egy ilyen fontos elvi kérdésben egy kongresszusi vita után döntsenek. A vezérigazgató kijelentette, hogy meg fogja keresni Barack Obamát személyesen, hogy megvitassák a történteket, és hogy meggyőzze, az ilyen kötelezés nem jó irány.

„Senki nem akarna egy olyan mesterkulcsot készíteni, mellyel zárak százmillióit lehet felnyitni” – fogalmazott Cook, aki utalt arra, hogy hallatlanul veszélyes volna precedenst teremteni, hiszen már most eljutottak hozzá olyan hírek, hogy a rendőrségek – nemcsak az Egyesült Államokban – már most arra készülnek, hogy az FBI kérésére megalkotott szoftverrel átvizsgálják a birtokukba került, ám eddig hozzáférhetetlen tartalmú telefonokat. „Csúszós lejtőre kerülnénk” – mondta az Apple vezetője.

Cook túlságosan leegyszerűsítőnek tartja, hogy itt a magánélet védelmének és nemzetbiztonsági érdekeknek az ütközéséről van szó. Szerinte a közbiztonság a tét, hiszen a mai okostelefonokban szinte minden személyes adat megtalálható, és vállalata ezeknek az embereknek az érdekeit védi: „A szoftver, melyet el kellene készítenünk, olyan, mint a rák” – vagyis az első példa után nem lenne megállás. A vállalatvezető úgy véli, ha elkészítenék az iOS-nek azt a változatát, mellyel meg lehetne kerülni a beépített biztonsági funkciókat, attól kezdve ezt a szoftvert akarnák megszerezni a bűnözők szerte a világon – és Cooknak nincs kétsége, hogy meg is szereznék.

Tim Cook egy bizottság felállítását javasolja a probléma megoldására, amelyben a hatóságok, a kormányzat képviselői, biztonsági szakemberek, az iparági szereplő és a jogvédők vennének részt.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha a Kongresszus úgy dönt, hogy legalább speciális esetekben – mint például a terrorizmus elleni küzdelem – az Apple-nek mindenképpen teljesítenie kell a hatóságok kéréseit, Cook azt felelte, hogy akkor követni fogják a törvényt, ám addig hallatni fogják a hangjukat.

A The New York Times időközben arról számolt be, hogy az Apple-nél olyan biztonsági rendszer kifejlesztésébe kezdtek bele, mely lehetetlenné tenné az olyan típusú hackelést, amit épp most kérnek tőlük.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • A gyorstörlés kevés

    Vannak olyan szakmák, ahol kiemelten fontos az adatok megsemmisítése selejtezés előtt. Az ügyvédek számára például ajánlást adott ki a kamara.

  • Az Apple győzött, az FBI vesztett

    Tegnap egy korábbi ügyben döntött a bíróság, ám nagyon valószínű, hogy az ítéletnek hatása lesz más ügyekre is.

  • Nem Zuckerberg nyitja a Veletechet, de fut

    Exkluzív vendégek jelentkeztek be az utolsó pillanatban a jövő hét szombaton megrendezésre kerülő kiállításra. Ám hiába.

Előzmények

  • Apple kontra FBI – a jogállamiság a tét

    Mindkét oldalon erős érvek állnak. Ám az Apple a közelmúlt történéseit és üzleti érdekeit mérlegelve bizalmatlan. Joggal.