Norvégiában gyakorlatilag megszűnt a zenei kalózkodás

Norvégiában tavaly csúcsot döntött a zeneértékesítés, és ezzel párhuzamosan drasztikusan visszaesett az illegális zeneletöltések száma – áll a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry – IFPI) friss jelentésében.

A tavaly decemberben készült felmérés szerint a 30 év alatti norvég polgároknak mindössze négy százaléka tölt le illegális fájlmegosztókról zenéket, és mindössze egy százalékuk mondta azt, hogy a zenéket elsősorban ilyen helyekről szerzi be. Az IFPI norvég képviselője épp ezért büszkén jelentette ki, hogy öt év alatt gyakorlatilag megszüntették az illegális zeneletöltést (legalábbis ebben a korosztályban), hiszen 2009-ben még 80 százalék volt a 30 év alattiaknál az illegálisan letöltők aránya.

IFPI-felmérés Norvégia, kalózkodás

A jelentés készítői szerint a drámai változás egyértelmű oka az, hogy a fiatalok számára sokkal vonzóbbak lettek a legális streamszolgáltatások, mint pl. a Spotify és a Tidal/WiMP, és a norvég zeneipar bevételeinek 75 százaléka is ilyen szolgáltatásokból származik (az IFPI a világátlagot 27 százalékra becsüli).

Azóta történt

Előzmények