Nokia: Nem vásárol fel bennünket a Microsoft!

Ahogy az várható volt, a Nokia második negyedévének gyászos kilátásai alaposan felcsigázták a szakma és az újságírók fantáziáját, és természetesen elindult a találgatás is. A legkézenfekvőbbnek az tűnt szinte mindenki számára, hogy vajon van-e felvásárlási szándéka a Nokiával nemrég szoros üzleti partnerséget kötő Microsoftnak.

Több sem kellett a mobilvilág „fenegyerekének”, az orosz bloggernek, a Mobile Review főszerkesztőjének, Eldar Murtazinnak: rögvest arról informálta a bgr.com portált, hogy biztos forrásból tudja, hogy a Microsoft és a Nokia már a tárgyalások vége felé tartanak, és úgy néz ki, a redmondi cég 19 milliárd dollárért megszerzi a finn telefongyártót még ebben az évben (Az eredeti Twitter-bejegyzésben egyébként Murtazin rafináltan fogalmazott: egy nagyvállalat úgy döntött, hogy adna 19 milliárd dollárt egy telefonos cégért).

Murtazinnak akár igaza is lehet, bár viharos múltja miatt a legtöbb szaklap kételkedik szavahihetőségében. A Nokia nevében Doug Dawson mindenesetre azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy „a pletykák száz százalékig megalapozatlanok”.

Ezzel annyiban is maradhatna a történtek tárgyalása, ám itt a világ két vezető technológiai vállalatáról van szó, akik a tőzsdén is jelen vannak, és a híresztelések bizony komoly mértékben befolyásolják az árfolyamokat. A felvásárlás hírét a Microsoft is megérezte, mivel ennek hatására majdnem két százalékot estek a részvények árai, a Nokia papírjai pedig tovább zuhantak, a tegnapi 17,5 százalék után ma újabb 10 százalékkal, így olyan alacsonyan állnak, amire 1998 óta nem volt példa.

A The Wall Street Journal is több cikkben foglalkozott ma a híreszteléssel, és kissé szarkasztikus blogja mindesetre számba vette az akvizíció mellett és ellen szóló érveket. Hátha..

Azóta történt

Előzmények