Niko Bellic a mennyekbe repítette a Take-Two Interactive-ot

Fennállásának eddigi legjobb befektetéseként könyvelheti el az április végén megjelent Grand Theft Auto IV című videojáték kiadását az amerikai Take-Two Interactive: a vállalat második negyedéves pénzügyi eredményei a játék hatalmas sikerének köszönhetően minden előzetes várakozást felülmúltak.

Jóllehet a Grand Theft Auto IV csak az április végén lezáruló második pénzügyi negyedév legvégén, április 29-én került a boltokba, ez is elég volt ahhoz, hogy a Take-Two Interactive kilábaljon a hosszú ideje tartó veszteséges időszakból: a kiadó a minap erre az időszakra 98,2 millió dollár adózás utáni profitról számolt be, árbevétele pedig elérte az 539,8 millió dollárt. A vállalat egy évvel korábban 51,2 millió dollárt vesztett, árbevétele pedig kevesebb mint a fele volt a mostaninak.

A videojáték, mely a számozás ellenére valójában az eddig összesen hetvenmilliós eladást produkáló Grand Theft Auto széria sorrendben nyolcadik epizódja, egy hét leforgása alatt félmilliárd dollárnyi bevételt termelt a kiadónak, ezzel kereken százmillió dollárral felülmúlva az előzetes várakozásokat. A játékból már az első napon 3,6 millió példány fogyott világszerte, a nyitónap bevétele pedig megközelítette a 310 millió dollárt. Bár tavaly erős nyitással kezdett a toplistán immár a második helyre visszaszorult Halo 3 is, ennek a játéknak egy hét sem volt elég ekkora bevétel eléréséhez. A Halo 3 ugyanakkor csak Xbox 360 platformon jelent meg tavaly szeptemberben, szemben a GTA IV-gyel, mely egyszerre érhető el a Microsoft és a Sony új generációs konzolgépeihez. A játékból egyébként máig világszerte nagyjából 11 millió példány kelt el a kiadó legfrissebb információi szerint.

Ahogy azt sejteni lehetett, a Take-Two Interactive ezzel lényegesen kedvezőbb tárgyalási pozícióba került, már ami a kiadó felvásárlására pályázó Electronic Artsszal folytatott egyezkedést illeti. A Take-Two még februárban utasította vissza a világ legnagyobb független játékkiadójának vételi ajánlatát: az Electronic Arts (EA) akkor kétmilliárd dollárt, azaz részvényenként 25,7 dollárt ajánlott fel a vállalatért. Ez akkor nagyjából 64 százalékkal múlta felül a Take-Two ajánlattétel előtti részvényárfolyamát, csakhogy a GTA IV sikere révén ma már jóval 27 dollár felett kereskednek a cég papírjaival. A cég elnöke, Strauss Zelnick egy befektetői konferencián nemrég újfent leszögezte, hogy az EA továbbra is fenntartott kétmilliárdos ajánlata túl alacsony, ugyanakkor hozzátette, hogy vállalata iránt időközben mások is érdeklődtek.

Azóta történt

Előzmények