Netscape: nincs tovább

Tegnap befejezte az egykor rendkívül népszerű, az internetezők több mint 90 százaléka által használt, mára azonban a böngészőpiacon marginális szereplővé amortizálódott Netscape Navigator támogatását az AOL. A vállalat – amely 1998-ban 4,2 milliárd dollárért vásárolta fel a szoftvert fejlesztő Netscape Communicationst – két böngészőt javasol a program leváltására: a Firefoxot és az arra épülő, de közösségi funkciókkal kiegészített Flockot. Az áttérést segíti a két héttel ezelőtt kiadott utolsó, 9.0.0.6-os verzió, amely automatikusan importálja a beállításokat a kiválasztott alternatíva telepítése után.

„Úgy gondolom, hogy most mi vagyunk annak a reménynek a megtestesítői, amelyet annak idején a Netscape reprezentált. Számos olyan dolgot vettünk át, melyet a Netscape indított el, de mi a nyitottság és a közösségi közreműködés terén továbbléptünk” – mondta el a BBC-nek Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke. Baker annak idején a Netscape egyik első alkalmazottja volt.

A 1990-es évek közepén sokak szemében az internet egyet jelentett a Netscape böngészővel, amely akkor uralta a browserpiacot. Mára azonban teljesen háttérbe szorult az Internet Explorer és a Firefox mellett, piaci részesedése fél százalék körüli értékre csökkent. A támogatás megszűnését követően is letölthetők lesznek majd a Netscape különféle verziói – erre a célra hozták létre a Netscape Archive-ot –, de biztonsági javítások már nem készülnek a programokhoz.

Nyugodjék békében!

Azóta történt

  • Újabb leg az Apple-től

    A vállalat szerint a Safarinál nincs gyorsabb böngésző.

  • Csak júniusban lesz Firefox 3

    Az új roadmap szerint a második negyedév végén jelenik meg a final. Ha minden jól megy.

  • 1998. február 27.

    A Netscape közzéteszi az interneten a Netscape Communicator 5.0 böngésző forráskódját, s ennek következtében elindult egy új kezdeményezés, a Mozilla Project.

Előzmények