Nem kell átnevezni a netbookokat

Psion Netbook ProA hét elején peren kívüli megegyezéssel lezárta a „netbook” védjeggyel kapcsolatos vitáját a Psion és az Intel. Az ipari felhasználásra szánt hordozható számítógépeket, vezeték nélküli eszközöket és szoftvereket gyártó brit-kanadai vállalat – mely egykor a PDA-piac egyik úttörője volt – „saját akaratából visszavonta” a kérdéses szóra vonatkozó védjegyeit, és lemondott azok kizárólagos használati jogáról, és arról a szándékáról is, hogy e jog megsértése miatt fellépjen más gyártók ellen. A „baráti megegyezésről” szóló lakonikus közlemény a paktum esetleges pénzügyi vonzatairól nem tesz említést.

A Psion – mely ma Psion Teklogix néven működik – 1996-ban védette le a netbook márkanevet, miután ezen a néven piacra dobott egy hordozható számítógépet. Noha sem ezt a készüléket, sem annak 2003-ban bemutatott utódját, a Netbook Prót (lásd a képen) nem gyártják már, a vállalat tavaly megpróbált tőkét kovácsolni a több mint egy évtizeddel korábban bejegyzett védjegyből, miután divatba jöttek az e néven külön kategóriába sorolt, kis kijelzővel szerelt, könnyű és elsősorban internetezésre alkalmas mininotebookok.

A netbook elnevezést az Intel akasztotta rá a termékkategóriára, abban a hiszemben, hogy mivel általános típusmegnevezésről és nem márkanévről van szó, nem kell tartania védjegyvitáktól. A Psion Teklogix azonban tavaly decemberben több gyártót, sőt weboldalt is felszólított a terminus használatának mellőzésére, majd Kaliforniában pert indított az Intel ellen. A processzorgyártó mindvégig vitatta a védjegyvita megalapozottságát.

A peren kívüli egyezségnek köszönhetően a netbook elnevezés korlátozások nélkül használható a termékkategória megnevezésére. A sors fintora, hogy amikorra a vásárlóközönség többé-kevésbé megismerte a terminust és annak jelentését, újabbak is feltűntek. A héten Tajpejben zajló Computex szakkiállításon az Intel Atom chipek versenytársaként bemutatkozó ARM-processzorok gyártói „smartbook” néven hivatkoznak az e platformot használó, Linuxot vagy Androidot futtató mininotebookokra, míg a Microsoft (amely egyelőre e kategóriában csak Intel-platformra kínál operációs rendszert) „small notebook PC”-ként emlegeti e masinákat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények