Nem akar lemondani az AMD vezére

Az elmúlt hónapokban nagyon nem fut – ha egyáltalán halad, akkor inkább zuhan – az Advanced Micro Devices (AMD) szekere. Nem elég, hogy az amerikai óriásvállalat pénzügyileg gyakorlatilag belerokkant a kanadai ATI Technologies 2006. októberi felvásárlásába, de még a processzorpiaci tekintélyét helyreállítani hivatott új termékei, a négymagos Opteron és Phenom bevezetése is kudarcnak bizonyult. E chipek premierje hónapokat csúszott, de a tömeges forgalmazást egy komoly hiba és gyártási nehézségek késleltetik tovább. Nem véletlen, hogy a utóbbi időben egyre gyakrabban beszél a piac a vezérigazgató, Hector Ruiz távozásáról.

Hector Ruiz
Ruiz egy Athlon 64 chippel: akkor még jól ment

Az AMD papírjainak árfolyama az egyéves mélypont környékén mozog. A vállalat piaci értéke ennek köszönhetően az elmúlt hetekben 5 milliárd dollár közelébe esett vissza – ez kevesebb, mint a grafikus chipeket fejlesztő ATI-ért másfél éve fizetett 5,4 milliárd dollár. Éppen ma jelentették be, hogy az akvizícióval kapcsolatban jelentős cégértékleírást fognak elkönyvelni, hogy pontosan mekkora összeget, azt később hozzák nyilvánosságra.

Ő azonban egyelőre marad a helyén, jövőre még biztosan – mondta el egy a CNBC Europe-nak adott interjúban. A holnap adásba kerülő anyagban – melyből részleteket a Reuters közölt – Ruiz elmondta: valóban keresik már az utódját, de a vezércsere egyelőre nincs napirenden. „Az utódlás tervezését már négy évvel ezelőtt megkezdtük, és örülök annak, hogy Dirk erős jelölt. Amikor eljön az ideje annak, hogy átadjam a stafétát, az fantasztikus lesz” – mondta. Miután a riporter megkérdezte: mikor kerül erre sor, annyit válaszolt, hogy nem a közeli jövőben, biztosan nem 2008-ban.

A hivatkozott jelölt Dirk Meyer, a vállalat operatív vezérigazgatója és elnöke, aki az egyik legnagyobb sikertermék, az Athlon processzor főkonstruktőre volt. Meyer 1996-ban érkezett a céghez, korábban chiptervező mérnökként dolgozott a Digital Equipment Corporationnél (DEC) és az Intelnél, több fontos processzor fejlesztésében vitt kulcsszerepet. Ha ő váltja Ruizt, ő lesz az AMD harmadik vezérigazgatója. Ruiz 2002 óta vezeti a kisebb processzorgyártót, elődje a cégalapító Jerry Sanders volt, aki 33 éven át volt a cég első embere.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények