Nem brillírozott a Magyar Telekom

Romlottak a Magyar Telekom pénzügyi mutatói az idei első negyedévben is. A márciussal zárult három hónapban az árbevétel – az egy évvel korábbi adathoz képest – 7,5 százalékkal, 147,4 milliárd forintra, az EBITDA pedig 10,7 százalékkal, 57,7 milliárd forintra csökkent. A forgalom visszaesését a távközlési vállalat azzal magyarázza, hogy mindhárom piacán csökkentek a vezetékes hang- és adatszolgáltatásból, valamint Magyarországon a mobilhívásokból, továbbá a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek. Ezek hatását nem tudta ellensúlyozni a hazai mobilinternet- és a tévészolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

Az EBITDA-ráta az első negyedévben 39,1 százalék volt. A rendkívüli tételek, vagyis a vizsgálattal kapcsolatos költségek (0,5 milliárd forint) és a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások (1 milliárd forint) nélkül számolva az EBITDA 11,1 százalékkal csökkent, az EBITDA-ráta pedig 40,2% volt az egy évvel korábbi 41,8% után. A nettó eredmény 23,6 százalékkal, 21,5 milliárd forintról 16,4 milliárd forintra esett vissza.

A vállalat lakossági üzletágának árbevétele 4 százalékkal, 75,8 milliárd forintra csökkent, a divízión belül mind a vezetékes, mind a mobilszegmens gyengébben teljesített, mint egy évvel korábban. A vállalati részleg forgalma 7,7 százalékkal, 39,6 milliárd forintra mérséklődött, itt is minden területen romlottak a mutatók, a legmeredekebben (12,2%-kal) a vezetékes szolgáltatásokból befolyó árbevétel esett vissza. A montenegrói és a macedón leányvállalat is alacsonyabb számokat jelentett, mint egy éve, és visszaesett a mobil- és vezetékes hálózat működéséért, fejlesztéséért, valamint az informatikai üzemeltetésért felelős technológiai üzletág forgalma is, mégpedig 25,6 százalékkal, 2 milliárd forintra.

„A gazdasági visszaesés, az erős verseny és fő piacaink telítettsége következtében az előző negyedévekben kialakult kedvezőtlen gazdasági környezet 2010 első negyedévében is negatív hatással volt üzleti teljesítményünkre. Az első negyedévben tapasztalt kedvezőtlen piaci feltételek ellenére továbbra is úgy gondoljuk, hogy a szolgáltatásaink iránti keresletet meghatározó gazdasági mutatók fellendülése esetén pénzügyi teljesítményünk is javulni fog, amire várhatóan az év vége felé kerülhet sor. Mindeközben továbbra is célunk piaci pozícióinkat tovább erősíteni, valamint működési és költséghatékonyságunkat szervezeti átalakítások által javítani” – kommentálta a jelentést Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.

A Magyar Telekom az első negyedévben beruházásokra 15,7 milliárd forintot fordított, 4,2 milliárd forinttal kevesebbet, mint egy éve. A CAPEX teljes összegéből a lakossági üzletágra 4,9 milliárd forint, a vállalati részlegre 0,7 milliárd forint, a csoportközpontra 0,2 milliárd forint, a technológia divízióra pedig 7,0 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 1,9 milliárd forintot, Montenegróban 0,6 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. A vállalat nettó adósságállománya a 2009. március végi 217,8 milliárd forintról 265,3 milliárd forintra nőtt, az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow pedig 50,5 milliárd forintról 39,8 milliárd forintra csökkent.

Azóta történt

Előzmények