C-3PO szépapja, az R5-ös már készül a Mars-utazásra

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy a már évek óta fejlesztett humanoid robotjuk részt vesz majd a körülbelül 2030-ra tervezett Mars-expedícióban, és hogy erre a feladatra felkészítsék, teszteléssel és fejlesztéssel bíztak meg két neves amerikai kutatóműhelyt, a világhírű műszaki egyetem, az MIT-t (Massachusetts Institute of Technology), illetve a Northeastern University szakértőit.

A Valkyrie névre hallgató robotot eredetileg katasztrófa-elhárítási célból tervezték meg, de később a NASA úgy vélte, hogy a közel két méter magas, 145 kilós robot felhasználható űrutazásokon is. A tervek szerint a robot az expedíció legénysége előtt érkezik a Marsra – illetve a próbautazáson 2025-ben egy aszteroidára –, majd az űrhajó megérkezése után csatlakozik az emberekhez, hogy segítse a munkájukat. A távlati tervekben az is szerepel, hogy ha elég magas szintre képesek fejleszteni a robotot, akkor akár helyettesítheti is az űrhajósokat, vagyis bizonyos utakra egyedül is el lehet indítani.

A kiválasztott kutatócsoportok már megkapták a legújabb prototípust, az R5-öst, és fejlesztéseiket majd a NASA versenyén, a Space Robotics Challenge-én is tesztelni fogják. A kutatás támogatására két évre évenként 250 ezer dollárt kapnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NASA

Azóta történt

Előzmények