Nálunk csak most kezdődik a spin-off vállalkozások kora

Spin-off Planéta II. címmel rendezték meg a Magyar Spin-off Vállalkozások Szövetségének (MSVSZ) második éves konferenciáját május 4-én Budapesten, a BLIBER Rendezvényházban. A konferencia a csúcstechnológiában utazó, magyarországi induló és korai fázisú vállalkozásokkal (spin-off és start-up) foglalkozott.

A rendezvényen hazai egyetemek – Budapesti Műszaki Egyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem – képviselői ismertették azokat a megoldásaikat, melyek keretében igyekeznek alkalmazkodni a világban zajló innovációs trendekhez, és kutatás-fejlesztési eredményeik gazdasági hasznosításra kerülhetnek a jövőben. A Nyugat-Európában és a tengerentúlon több évtizedre visszatekintő „spin-off mechanizmus” hazánkban csak a kezdeti lépéseinél tart. Az előadók nyugat-európai egyetemeken alkalmazott modelleket is alapul vettek saját megoldásaik kialakításakor, hozzátéve, hogy a magyar viszonyok nem teszik lehetővé azok egyszerű adaptálását: számos szabályozási, szervezeti, szemléletbeli és finanszírozási kérdés vár megoldásra.

A rendezvényen három technológiai cég is bemutatkozott. A 90-es évek elején gründolt, nyelvészeti szoftverfejlesztéssel foglalkozó Morphologic Kft., a 2003-ben indult, laboratóriumi eszközöket fejlesztő vállalati spin-off Thales Nanotechnológiai Zrt. és egy multidiszciplináris kutatócsoportból 2004-ben kinőtt egyetemi spin-off, az Algernon csoport, melynek egyik kutatási területe a számítógépes egérhasználat alapján történő azonosítás.

A konferencia utolsó harmadában előadásokat tartottak pénzügyi szakemberek, gyakorló befektetők is a kockázati tőkefinanszírozásról és a Magyarországon elsőként tavaly megjelenő befektetési garanciákról, valamint a vállalatok, illetve szellemi alkotások értékelésének alapvető szempontjairól.

Előzmények