Indul a nagy európai sávszélességteszt

Páneurópai tesztben méri fel a tagországokban elérhető internetszolgáltatások sebesség- és minőségi mutatóit az Európai Bizottság (EB). A méréseket egy brit cég, a SamKnows végzi majd a fogyasztóknál egy mérőberendezés segítségével: most toboroznak önkénteseket a projekthez, Európa-szerte összesen tízezer jelentkezőt várnak.

Ők azt vállalják, hogy a sávszélességmérés jelenleg kétévesre tervezett időtartamára beengedik a lakásukba a fehér doboz (whitebox) névre keresztelt készüléket, egy egyedi firmware-rel ellátott TP-Link routert. Ez fogja a méréseket végezni, olyan időszakokban, amikor a kapcsolatot a felhasználó nem veszi igénybe. Az eszköz többek között a le- és feltöltési sebességet, a rendelkezésre állást, a késleltetést, a csomagveszteséget, a weboldalak betöltődési idejét, a videostreaming-teljesítményt és a jittert méri.

A jelentkezés feltétele, hogy a felhasználónál vezetékes internet-hozzáférés legyen kiépítve, melyhez routerrel kapcsolódik. Forgalomkorlátos csomagokkal nem tanácsos részt venni a mérésben, mivel a whitebox havi szinten körülbelül 3, illetve 1 GB adatforgalmat bonyolít le- és feltöltési irányban.

Az összesített eredményeket nyilvánosan hozzáférhetővé teszik majd, azokhoz nemcsak a szabályozó hatóságok és az internetszolgáltatók férhetnek hozzá. A mérésben részt vevő felhasználók ugyanakkor a SamKnows weboldalán folyamatosan nyomon követhetik az internetkapcsolatuk hálózatminőségi mutatóit.

A cég korábban a brit hírközlési hatósággal együttműködve már végzett hasonló mérést az Egyesült Királyságban. Annak erdeményei lehangolóak voltak: kiderült, hogy főként a DSL-szolgáltatások esetében a szolgáltatók által hirdetett és a mért valós sávszélességértékek között hatalmas szakadék tátong.

Azóta történt

Előzmények