Nagy a tülekedés a .eu-s címekért

Április 7-től bárki – pontosabban az EU területén lakóhellyel rendelkező magánszemély, illetve székhellyel rendelkező cég vagy szervezet – regisztrálhat .eu végződésű domént. Az európai végződés kezelésére kijelölt nonprofit szervezet, az EURid adatai szerint nagy a tülekedés: az elmúlt néhány napban több mint 1,3 millió domént foglaltak le.

Amint arról beszámoltunk, a .eu domének kiadása tavaly decemberben az ún. sunrise időszakkal vette kezdetét, melynek során elsőbbséggel a közfeladatot ellátó szervek és a védjegytulajdonos szervezetek adhatták be igényüket. A regisztráció megnyitására e négy hónapos periódust követően került sor.

Az EURid statisztikái szerint a péntek 11 órás startot követő négy órában 702 684 regisztrációs kérelem futott be. Az első bejegyzett domének a dekoration.eu, a bochung.eu, a tankstellen.eu, az exhibitionist.eu és az eurorechner.eu voltak. Az első órában az EURid rendszere másodpercenként 76 nevet regisztrált, ezért előfordult, hogy a szervezet szerverei időnként megadták magukat.

A legaktívabb regisztrátorok a németek voltak, akik eddig több mint 425 ezer domént foglaltak le. Őket a britek követik 274 348 doménnel, majd a hollandok következnek 157 630 kérelemmel. Magyarországról 7229 regisztrációs kérelem futott be a szervezethez. Az igényeket érkezési sorrendben bírálják el, azaz azé lesz a cím, aki előbb nyújtotta be a kérelmet.

Azóta történt

Előzmények