Nem örültek az elemzők Musk Tesláról szóló figyelmeztetésének

A szakemberek szerint komoly irányításbeli kérdéseket vet fel, hogy Elon Musk kivinné a Teslából az AI-projekteket, ha nem kap kellően nagy szavazati jogot.

Amint arról beszámoltunk, Elon Musk nemrég közölte: kiviszi a Teslából az AI- és robotikai projekteket, ha nem kap kellően nagy, 25 százalékos szavazati jogot (akkorát, amivel elég befolyásos, de nem megkérdőjelezhetetlen).

Az elemzők azóta sorra adják ki a közleményeket, alapvetően nem örültek a kijelentéseknek, és komoly irányításbeli kérdéseket emlegetnek. Emellett felvetik a lehetőségét, hogy Musk megszegi a vezérigazgatói kötelességeit.

A kijelentés nem segített a Tesláról alkotott képen, Musk régóta AI/robotikai cégként emlegeti azt ugyanis, főleg az FSD és a humanoid robotok prototípusai miatt. Az elemzők és szakemberek szerint a mostani kijelentése azt sugallja, hogy most vezetőként nem csak visszautasítja a jövedelmező lehetőségeket a Teslánál, a személyes mérlegelése alapján, de át is irányítja azokat a saját, privát cégeihez. Ez szerintük nem csak érdekütközés, de a kötelességeit és a jogi irányelveket is megszegi, ha pedig kivisz technológiákat, az ártana a Tesla árfolyamának, mivel növekedési lehetőségeket venne el a gyártótól.

Musk 13 százalékot birtokol most a Teslából, illetve tulajdonos a SpaceX, Neuralink, X, xAI cégekben. Az utóbbi két évben csökkent jelentősen a Tesla-részvényeinek száma, mert tízmilliárdokért (dollár) adott el belőlük. A részvényopciókkal közel 23 százalékra növelhetné a részesedését, de akkor ismét el kellene adnia az adóvonzatok miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Azóta történt

Előzmények