Óriási siker itthon az MSI Wind

Bár az ún. netbook termékkategóriát az Asustek találta ki, a szaksajtóban és az internetes fórumokon egybehangzó a vélemény – testvérlapunk, a Prohardver! tesztje is ezzel a konklúzióval zárult –, hogy az egyik legsikerültebb modellt az MSI rakta össze. Az ötletgazdához hasonlóan tajvani központú gyártó Wind márkanéven forgalmazott, 10 colos kijelzővel és Intel Atom processzorral szerelt, bruttó százezer forint körüli áron kapható gépe itthon is rendkívül népszerű. Úgy tudjuk, a noteszből több ezer darab érkezett eddig az országba, de a kiskereskedők így sem tudják kielégíteni az igényeket, folyamatos a hiány.

MSI Wind U100

Borhi Tamás, az MSI magyarországi képviselője konkrét értékesítési számokat nem árult el lapunknak, és arról sem nyilatkozott, hogy a hazai piacon milyen mennyiséget terveznek eladni az idén, azt viszont megerősítette, hogy az érdeklődés rendkívüli. „A Wind minden lehetséges összehasonlító tesztet megnyert, hatalmas a médiavisszhangja, ahogy a kereslet is óriási iránta. Örülünk a termék sikerének, és azon dolgozunk, hogy mindenki, aki csak akar, hozzájuthasson legalább egyhez” – mondta.

Véletlenül professzionális

A termék hazai bevezetése nem volt zökkenőmentes. Az ellátási problémák miatt folyamatosan csúszott a gépek érkezésének dátuma, majd amikor az első nagyobb szállítmány e hónap elején befutott, sok példány nem megfelelő szoftvercsomaggal került forgalomba. Ezeken a Windeken a hivatalosan járó Windows XP Home operációs rendszer helyett Windows XP Professional volt előtelepítve, ráadásul számos tesztprogrammal együtt. Ez kellemetlenség a vásárlóknak, mert ha nincs otthon USB-s optikai meghajtójuk – beépített ugyanis ebben a kategóriában nincs –, maguk nem tudják feltelepíteni a mellékelt recovery CD-ről a legális XP-példányukat, ehhez vagy vissza kell vinniük a gépet a szervizbe, vagy kell találniuk egy ismerőst, aki tud segíteni. Arról nem beszélve, hogy sok felhasználó egészen addig észre sem fogja venni, hogy probléma van az operációs rendszerével, amíg a Windows meg nem bukik egy eredetiség-ellenőrzésen.

Mint Borhi ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszul elmondta: emberi mulasztás miatt maradhatott rajta más verziójú rendszer az érintett példányokon. A gyárban ugyanis Windows XP Professional alatt tesztelik a gépeket, ezekben az esetekben pedig valószínűleg elmaradt a Windows XP Home image-ének feltelepítése. „Ha a végfelhasználó nem rendelkezik külső optikai egységgel, a kiskereskedő, de legrosszabb esetben a magyarországi importőr fel tudja neki telepíteni a rendszerét. Minden készülékünket igyekszünk minden lehetséges tesztnek alávetni, de sajnos az emberi mulasztás lehetősége kizárhatatlan, csak minimalizálni tudják a gyártók. Azoktól, akik véletlenül Windows XP Professionallel szállított változatot kaptak, elnézést kérünk a kellemetlenség miatt” – mondta.

Cellainformáció

A gép nálunk a kisebb, háromcellás akkumulátorral került forgalomba. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kelet-európai piacon bevezetik-e a hatcellás modellt, most még csak az biztos, hogy a hatcellás akku önállóan kapható lesz, valamikor szeptember közepe-vége felé – árulta el Borhi Tamás.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények