Nincs többé regisztráció: a Mozilla kiadta a BrowserID-t

A weben ma meglehetős kényelmetlenséget okoz, hogy az oldalak nagy részéhez, illetve ezen oldalak bizonyos szolgáltatásainak használatához saját fiókot kell ott nyitni, vagyis regisztrálni kell, ami még a legegyszerűbb esetekben is többlépcsős, időigényes feladat. A regisztráció megkönnyítésére már több elképzelés is született – például a sokak által támogatott, de áttörést elérni mindeddig nem tudó, a globális azonosítóra alapozó OpenID projekt – és most itt egy újabb, a Mozilla bejelentette, hogy elkészültek a saját megoldásukkal, a BrowserID-nek nevezett technológiával, illetve szolgáltatással.

A minden böngészőben, minden eszközön működőképes BrowserID a felhasználó szempontjából azért lehet különösen előnyös, mivel csak egyetlenegyszer kell regisztrálnia a rendszerbe, és ezek után – amennyiben a regisztrációt kérő honlap támogatja ezt a technológiát – bárhová két kattintással be tud lépni mint regisztrált látogató. Ebben a rendszerben a „Bejelentkezés” gombra kattintva felugrik egy ablak, ahol a BrowserID azonosítót (e-mailcím) kérik, ebből több is lehet, ezek választhatóak vagy ki lehet jelölni egy alapértelmezettet, de a jelszót többé nem kell beírni.

A Mozilla fejlesztői a BrowserID honlapján rövid tájékoztatót is közölnek a fejlesztők számára, akik implementálni szándékoznak a megoldást saját oldalukra, emellett részletes leírással is segítik a szakembereket. Előnyei között a következőket sorolják fel: könnyű használat, biztonságos (az e-mailcímek azonosítása, nyilvános kulcsú titkosítás), böngészőfüggetlen, decentralizált, magas szintű adatvédelem (nem kerülnek információk vissza a szerverre a felhasználó által látogatott oldalakról).

A BrowserID jelenleg még kísérleti fázisban van (a demóoldalon kipróbálható), de a tervek szerint „valamikor később” natív módon bekerül a Firefoxba is.

Azóta történt

Előzmények