Operációs rendszert fejleszt a Mozilla

A Mozilla tegnap jelentette be, hogy hivatalosan is elindítottak egy projektet, melynek célja, hogy egy webalapú mobilos operációs rendszert fejlesszenek ki. A jelenleg Boot to Gecko (B2G) néven ismert projekt eredményeként létrejövő rendszer bizonyos szempontból a Google Chrome OS-ének lehet versenytársa, bár a Mozilla nem a tableteket és a netbookokat célozza meg vele, hanem az okostelefonokat.

Hirdetés

A koncepciót ismertető Andreas Gal blogbejegyzésében elmondja, hogy a B2G-t a nyitott weben felhasználható, abszolút önálló, teljes operációs rendszernek szánják. Az OS alapja a Gecko motor, de szerepet kapnak benne az Androidból ismert elemek is.

A teljesen nyílt forrású környezetben készülő B2G vadonatúj API-kat kap, hogy a mobilos területen szükséges feladatok ellátására (telefonálás, sms, kamera, USB-csatlakozások, Bluetooth, NFC stb.) alkalmas legyen. Gal beszél arról is, hogy a fejlesztés évekig fog tartani (a Chrome OS-re a Google állítólag két évet áldozott). A fejlesztők elsődleges motivációja, hogy visszaszorítsák a cégekhez köthető fejlesztéseket, melyek szerintük szűkítik a felhasználók lehetőségeit, és a webre támaszkodva egy olyan nyílt rendszert hozzanak létre, mely mindenkinek mindenhol ugyanolyan magas minőséget nyújt. Épp ennek érdekében a B2G forráskódja valós időben jelenik meg, hogy minél tágabb körben és minél hamarabb tökéletesíthessék a rendszert.

Az aggályokra – például, miért kell egy felesleges versenytársat kreálni a szintén nyílt forrású Androidnak – Gal azt válaszolta, hogy az Android valójában nem nyílt forrású, ha a „nyílt technológia” értelmében vizsgáljuk meg, ugyanis az Android API-jai a Google tulajdonában vannak, épp ezért nem is felelnek meg a széles körben elfogadott nyílt webes szabványoknak. A Google „csak elérhetővé teszi a forráskódokat”, amennyiben ez érdekében áll, jónak látják, mondja Gal, ám ennek a módszernek vannak korlátai, és ennek köszönhető például, hogy – a forráskód hiányában – a Galaxy Tab 10-re nem lehet egy saját Androidot telepíteni.

Azóta történt

Előzmények