A jövő héten lépnek piacra az első Firefox OS-t futtató készülékek

A spanyol székhelyű vállalkozás, a Geeksphone bejelentette, hogy a Telefónicával közösen végzett munka eredményeként a jövő héten kezdik el két mobilkészülék forgalmazását, melyeken, a világpiacon elsőként, a Mozilla mobilos operációs rendszere, a Firefox OS fut majd.

A két okostelefon közül az olcsóbb a Keon, melyet 91 euró + áfáért lehet megvenni, a nagyobb tudású Peakért pedig 149 euró + áfát kérnek. A cég közölte, hogy a készülékeket globálisan terjesztik, megrendelni az online boltjukból lehet őket (e hír írásának időpontjában az említett oldal nem működött).

A Keonban egy Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz-es processzor található, 3,5 hüvelykes érintőképernyője van, három megapixeles kamerával szerelik és 4 gigabájtos beépített tárhellyel rendelkezik. Emellett támogatja a microSD-t, a wifikapcsolatot és a GPS-t. Ugyanezek az adatok a drágább modellnél: kétmagos, 1,2 GHz-es Snapdragon S4 processzor, 4,3 hüvelykes qHD kijelző, nyolc megapixeles kamera (hátul, elöl egy két megapixeles kamerája van), 4 gigabájtos belső tárhely, az akkuja üzemideje pedig hosszabb, mint a Keoné (1580, illetve 1800 mAh).

A terjesztésről egyébként Gary Kovacs, a Mozilla vezetője azt nyilatkozta a héten, hogy a Firefox OS-t futtató készülékek piacra lépését júniustól öt országban tervezik megkezdeni (Brazília, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Venezuela), majd év végéig újabb 11 országban jelennek meg – az Egyesült Államokban a tervek szerint 2014-ben érkeznek meg az eszközök.

A Mozilla együttműködik más gyártókkal is: Alcatel, LG, ZTE, Huawei. Az általuk előállított készülékekben szintén Qualcomm Snapdragon processzorok dolgoznak majd.

Azóta történt