A Mozilla elhagyja a Google-t a Microsoft Bingjéért?


Asa Dotzler

A vártnál is komolyabb vihart kavart a Google elnök-vezérigazgatójának az adatvédelmet illető mondata, melyről tegnapelőtt mi is beszámoltunk. A felháborodást kiváltó mondatot talán többféle módon is lehet értelmezni, ám nagyon úgy tűnik, hogy a szakma többsége – meglehet, nem minden hátsó szándék nélkül – úgy véli, Eric Schmidt nagyon rosszat szólt, amikor bagatellizálni igyekezett azokat az aggályokat, melyek cége adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban merültek fel. Bizonyítja ezt az is, hogy a civil jogvédő szervezet, az Electronic Frontier Foundation is foglalkozott az üggyel.

Ám a legnagyobb visszhangot Asa Dotzlernek, a Mozilla közösségi fejlesztésért felelős igazgatójának blogbejegyzése keltette, mivel (gyakorlatilag a nyílt forrású Firefox mögött álló szervezet nevében) felháborodását fejezi ki Schmidt szavai miatt, s egy linket javasol a felhasználóknak, ahol egy olyan kiegészítő érhető el, mellyel a Firefoxba alapértelmezettként beállított Google keresőt le lehet cserélni a Microsoft által fejlesztett Bingre, mivel annak adatvédelmi gyakorlata és szabályzata véleménye szerint sokkal tisztességesebb.

Ez a javaslat azért számít igazi meglepetésnek, mivel a Mozilla legfőbb támogatója jelenleg épp a Google, bevételeik 97 százalékát a Google segítségével teremtik elő.

Ám az természetesen lehetséges, hogy a Chrome fejlesztésével most már konkurenciává előlépett Google nem kívánja meghosszabbítani a két év múlva lejáró szerződést, s a Mozilla egyik vezetője ezt már tudja, így ezért indított Schmidt kétes tartalmú kijelentése miatt nyílt támadást üzleti partnerük ellen.

Azóta történt

Előzmények