Most bárkiből lehet rákkutató

Aki még sohasem hallott a mezei PC-k alkotta világméretű közösségi számítógéphálózatról, a World Community Gridről (WCG), annak annyit érdemes tudni, hogy számítógépe kihasználatlan processzorkapacitásának felajánlásával az ember olyan nagy számításigényű kutatásokból veheti ki a részét, mint az AIDS vagy a rák ellenszerének megtalálása.

Utóbbit célozza a legújabb közösségi kutatás, a New Jersey-i Orvostudományi Egyetem (UMDNJ) és a New Jersey-i Rákkutató Intézet által az IBM-mel karöltve elindított „Segíts legyőzni a rákot!” projekt is. A WCG számítási kapacitásának felhasználásával a kutatók reményei szerint a tervezett három hónap alatt olyan nagyszámú rákos szövet egyidejű elemzésére nyílik lehetőség, ami egy hagyományos számítógép használata mellett hozzávetőlegesen 160 évet venne igénybe. A World Community Grid sebessége és teljesítménye megkönnyíthetné olyan elváltozások felfedezését, amelyek az emberi vizsgálattal illetve pusztán hagyományos elemzéssel nem láthatók.

A programban való részvételhez nincs szükség másra, csak egy internethez csatlakozó számítógépre, amelynek "alvó" idejét veszi igénybe a közösségi kutatás. A Prohardver-IT.News-Mobilaréna portálhármas nem kis büszkeséggel ajánlja az Olvasó figyelmébe fórumunk World Community Grid - Csatlakozz te is! topikját, ahol a címben foglalt kérésnek eleget téve egyből a WCG PH!-csapatának tagjaként lehet a karitatív mozgalom részesévé válni. Ami – kell-e magyaráznunk – csak még lelkesítőbbé teszi az egészet.

Azóta történt

Előzmények