Holnap indul a MinDig TV Plusz, az Antenna Hungária hibrid tévés tesztadása

Ahogy nemrég az IT café is beszámolt róla, az Antenna Hungária a tavaly év végén megindított tesztelés lezárása után elindítja HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) szolgáltatásának hathónapos próbaüzemét a földfelszíni sugárzású digitális tévés platformon. Mindehhez a háttérrendszert a finn Sofia Digital, az interaktív televíziózás egyik úttörője adja. A vállalat ma közölte, hogy a pontos indulás dátuma október 15.

A kísérlet során új, streamelt élő adások is elérhetők, mint például a Fix TV, illetve az MTVA és Swiss Radio egyes rádiócsatornái. A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező programújságot, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmazni fog. A tartalmak nagyon egyszerűen, a távirányítón található piros gomb megnyomásával érhetők el.

Tartalom- és szolgáltatásbővítés

A HbbTV a digitális földfelszíni televíziós hálózaton kialakított interaktív szolgáltatásokra vonatkozó nemzetközi szabvány, mely lehetővé teszi, hogy a DVB-T (földfelszíni) vétellel és internetcsatlakozással is rendelkező televíziókészülékeken a lineáris televízió- és rádióprogramok mellett internetes hálózaton eljuttatott, különböző multimédiás tartalmakkal is kiegészüljön a MinDig TV szolgáltatás. A HbbTV technológia Európa jó néhány országában (pl. Németország, Franciaország, Hollandia, Svájc) már bizonyított, és számos népszerű kereskedelmi szolgáltatás működik.

Tartalmi oldalról közreműködik többek között az MTVA, a Fix TV, a Swiss Radio, valamint a PORT Data.

Jelen pillanatban még viszonylag korlátozott számú HbbTV-képes televíziókészülék található a hazai háztartásokban. A féléves kísérleti időszak a műszaki teszteken túl azt a célt is szolgálja, hogy a tévékészülék-gyártók is fel tudjanak készülni a HbbTV funkció aktiválására a Magyarországon eladásra kerülő készülékekben. Emellett az Antenna Hungária számít arra is, hogy egyre több dekódergyártó is megkezdi HbbTV-képes vevőkészülék forgalmazását, melyek a MinDig TV és a MinDig TV Extra programjainak vétele mellett képesek lesznek a MinDig TV Plusz hibrid televíziós szolgáltatások megjelenítésére is.

Azóta történt

  • Meghalt a tévé, éljen a tévé!

    A hagyományos televíziózás kimúlóban van, de a folyamat lassú, a és tartalomfogyasztási szokások fokozatosan, organikusan alakulnak át.

  • Két hétig ingyenes lesz az M3 a MinDig TV-nél

    Bővül a MinDig TV Extra digitális földfelszíni tévészolgáltatás kínálata – az M3 csatorna az ünnepek alatt elérhető lesz MinDig TV összes nézője számára.

  • Bővül a MindDig TV kínálata

    A fejlesztés első fázisában az Antenna Hungária számos telephelyén telepítési munkákat végez, mely kihat a digitális földfelszíni televíziós és analóg rádiós szolgáltatások elérhetőségére is.

Előzmények