Újragondolja a Windows 8 jövőjét a Microsoft

A mai nap talán legnagyobb viharokat kavaró híradása az az interjú, melyet a Financial Times munkatársa készített Tami Rellerrel, a Microsoft Windows üzletágának marketingért és üzleti döntésekért felelős vezetőjével. Reller nyilatkozatában elmondja, hogy az új koncepció, mely többek között felhasználói felületével is azt célozta, hogy egy univerzális, az asztali gépeken és a mobil eszközökön is használható szoftvert hozzanak létre, nem hozta meg a várt eredményt, a felhasználók ugyanis idegenkednek a megoldásoktól, és az is elképzelhető, hogy visszatérnek a desktopon már korábban jól bevált és a fogyasztók által kedvelt megjelenítéshez és kezelőfelülethez.

Start menü

Habár valóban sok régi felhasználó (IT-szakember és átlagember) fejtette már ki ellenérzéseit a Windows 8-cal kapcsolatban – leginkább a „csempés” kezdőképernyő és a Start menü hiánya volt a panaszok oka –, a Microsoft tervezett lépéseit nem feltétlenül és nem csak ez befolyásolhatja, hanem talán inkább az, hogy a mobil eszközök terjedése miatt (és itt a Microsoft minden innovációja ellenére meglehetős lemaradásban a versenytársakhoz képest) az asztali PC-k egyre kisebb szeletét adják az értékesítésnek, és egy ilyen helyzet nem kedvez a kísérletező, a beérésre évekig váró fejlesztéseknek. Vagyis talán belátták, hogy ilyen helyzetben nem igazán okos dolog a széllel szemben állni.

Az interjúból kiderül, hogy a Windows 8 alapkoncepcióján – vagyis a több eszközön használhatóságon – nem változtatnak, viszont a hamarosan megjelenő új változatot, a Windows Blue-t úgy adják ki, hogy figyelembe veszik a felhasználók reklamációit – ahogy korábban megírtuk, a híradások szerint a Microsoft a Start gombot illetően már meghátrált.

Részletek hamarosan

Reller részleteket nem kívánt közölni, de azt elmondta, hogy ezeket is hamarosan megismerheti a közvélemény, mivel a Microsoft San Franciscóban a szokásos fejlesztői konferenciáján ismertetni fogja őket. Annyit azért közölt a vezető, hogy a hardvergyártókkal is új megállapodást kötnek, hogy biztosítsák a korábbinál (9 hüvelykesnél) kisebb méretű kijelzős mobil készülékeknél is a Windows 8 alkalmazását.

Ám azt már az eddigi híradások alapján is nagy biztonsággal ki lehet következtetni, hogy a változtatások „visszatérések” lesznek: a Start menü mellett valószínűleg egy, a korábbi rendszerekre jellemző felhasználói felület alkalmazásának a lehetőségét (talán külön alkalmazásként) is beépítik a Blue-ba.

Ha minden a fentiek szerint történik, akkor a legnagyobb vesztes a Microsoft vezetője, Steve Ballmer lehet, akit már évek óta azzal támadnak, hogy vezetése alatt a cég elveszítette innovációiban is vezető szerepét, és a Windows 8 e fiaskóját szinte biztos, hogy rajta kérik számon majd - ha nem központilag megtervezett pr-akcióról van szó szó, meg az is lehet, hogy az üzletágvezető nyilatkozata, melyet a sikerességet bizonyító hivatalos közleménnyel egy időben adott, egyfajta belső harcra utal.

Azóta történt

Előzmények