Júniusban jön a Windows 8 utolsó előzetese

A Windows 8 kiadásra kész változata „Release Preview” (kiadási előzetes) néven június első hetében jelenik meg – jelentette be az operációs rendszer fejlesztéséért felelős vezető ma Tokióban. Steven Sinofsky az új információt egy japán fejlesztői rendezvényen, a Windows 8 Developer Dayen osztotta meg a hallgatósággal, és erről egy fotót a Microsoft az új kiadás hivatalos Twitter-csatornájába is feltöltött. Ez a nyilvános tesztverzió lesz a „legközelebb” a véglegeshez – hangsúlyozta az üzletágvezető.

A vállalat azt már hónapokkal ezelőtt hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows 8-nak egy nyilvános bétaja és egy kiadásra jelölt (RC) kiadása lesz csupán, mielőtt lezárják a kódot. A fogyasztói előzetessé átkeresztelt nyilvános béta február végén jelent meg, az RC júniusban érkezik, és a szaksajtó szinte egységesen azt várja, hogy a végleges verziót októberben dobja piacra a vállalat. Ezzel a jóslattal a cég kiadási gyakorlatának ismeretében nagyon nem lehet mellélőni, hiszen a Vistán kívül az új évezred Windowsai mind októberben, az ünnepi szezon előtt kerültek piacra. A még ma is rendkívül népszerű Windows XP 2001. október 25-től volt megvásárolható, míg a Windows 7 2009. október 22-én jelent meg.

A Microsoft azt nemrég árulta el, hogy a Windows következő generációjából négy fő változat készül. A PC-s (x86/64) platformon futó rendszer hivatalos neve Windows 8 lesz, két fő kiadással: az otthoni felhasználóknak szóló Windows 8-cal, valamint a kisvállalati vagy profi otthoni ügyfeleket megcélzó Windows 8 Próval. Ezek mellett e platformra készül még egy Enterprise csomag is a mennyiségi licencet vásárló nagyvállalati ügyfeleknek. Az ARM-architektúrára szánt és önálló termékként nem megvásárolható – csak számítógépeken, tableteken előtelepítve megjelenő – változat neve Windows RT lesz.

Azóta történt

Előzmények