Touch-gesztusok a Windows 8-ban

Nem gondoltam, hogy a Windows 8-ról fog szólni a Tabulátor blog első posztja, de úgy alakult, hogy a Microsoft Magyarország éppen kölcsönadott egy olyan Acer Iconia W500-as tabletet, amelyikre felhegesztették a release preview-t – úgyhogy ezzel indítok. Mégpedig a táblagépeken vagy az érintésbarát desktop-/noteszgépeken való boldoguláshoz megkerülhetetlen touch-gesztusok bemutatásával. (Hogy lenne ez szépen magyarul? Érintésvezérlési gesztusok, vezérlőmozdulatok?).

A Windows 8-ban néhány alapmozdulatot definiál a Microsoft, ezeket használja a rendszer, és ezek használatát várják el az alkalmazásfejlesztőktől is cég:

  • A szimpla érintéshez nem kell magyarázatot fűzni: ezzel lehet az alapvető műveleteket elvégezni, például elindítani egy alkalmazást.
  • Ha további lehetőségeket, információkat – vagy ahogy a Microsoft dokumentációjában szerepel: „tanulni” – szeretnénk, az ujjunkat az érintés után ne emeljük fel, hanem tartsuk a kijelzőn. Ez a mozdulat az egér jobb gombjának megnyomásával egyenértékű, az asztalon például a jobb klikkre előugró menüt hozza elő.
  • Vízszintes húzás (slide): lapozásra, objektumok mozgatására, rajzolásra.
  • Rövid húzás lefelé (swipe, vagy ahogy a Microsoft magyarította: pöccentés): csempék, objektumok kijelölése
  • Ha két ujjunkkal érintjük meg a kijelzőt, majd közelítjük egymáshoz (pinch) vagy távolítjuk (stretch) egymástól őket, kicsinyítjük vagy nagyítjuk a tartalmat.
  • Kép, térkép stb. elforgatása két ujjal: ehhez nem kell magyarázat
  • Az alsó peremről felfelé húzás (swipe from edge) az alkalmazásspecifikus menüt, beállításokat hozza elő
  • Oldalsó peremről befelé húzás (szintén swipe from edge) pedig attól függően hajt végre más és más funkciókat, hogy melyik oldalról indítjuk a mozdulatot. Ha a jobb oldali káváról indulunk, a charms menüt hívjuk elő, ha a bal oldalról, akkor a futó alkalmazások között tudunk váltani úgy, mintha fotókat lapoznánk. Ha a bal oldalról húzzuk befelé az ujjunkat röviden, majd vissza a káva felé, a futó alkalmazások listáját hívjuk elő: ezek bélyegképei egy oszlopban sorakoznak egymás alatt – ahogy például Androidon is.

A fentieken kívül létezik még egy olyan gesztus, amellyel két futó Metro-alkalmazást tudunk egymás mellé helyezni a kijelzőn, amin alapból ugye csak egy app látható, az, amelyiket éppen használunk. Ehhez a funkcióhoz (snap app) a bal oldalról kell indítanunk egy lassú húzó mozdulatot a kép közepe felé. A mi Acer tabletünkön ez a gesztus nem működött, mert a Microsoft érdekes módon csak a Windows 8 számára követelményként szabott 16:9-es arányú kijelzőkön támogatja, ezt pedig az Iconia Tab nem teljesíti (mert 16:10-es).

Alkalmazást bezárni egy felülről indított, hosszú húzással lehet.

Az operációs rendszerben alapértelmezett Metro-stílusú böngészőben, az Internet Explorer 10-ben a lapozás az előzmények között szintén vízszintes ujjmozdulatokkal oldható meg: ezeknél figyelni kell arra, hogy a gesztust ne a káváról indítsuk, mert különben könnyen előfordulhat, hogy a fent már leírt swipe from edge funkciók valamelyikét hajtjuk végre.

A Microsoft egyébként felállított a hardvergyártók számára olyan követelményeket, amiket a Windows 8-hoz készített, érintőkijelzős modelleknek teljesíteni illik – ezt a szintet nem feltétlenül ugorják meg a ma kapható Windows 7-es tabletek és noteszek. Ilyen többek között a legalább 5 ujj egyidejű érzékelésére képes multi-touch felület, illetve a széleken is érzékeny kapacitív kijelző. A vállalat szerint ugyanis az eddigi windowsos hardvereken a kijelző széleihez közeledve jellemzően romlott a érzékelés pontossága, a gyártók elsősorban a középső területre koncentráltak. A Windows 8 esetében azonban a szélről induló gesztusok miatt kritikus, hogy a teljes kijelzőfelület azonos pontossággal érzékelje az ujjakat. Az alkalmazásfejlesztőknek javasolt minimális érintésipont-méret (például ikon- vagy gombméret) 7x7 milliméter, nagy pontosságot igénylő funkció esetén 9x9 milliméter.

Báj vagy varázslat?

Zárásként egy exkluzív hivatalos infót is meg tudunk osztani veletek: hogy hívják majd a kijelző bal szélén előhívható „charmokat” a magyar nyelvű Windows 8-ban?

A talán kicsit prózai megoldás: gombok. A „Start charm” például a „Kezdőképernyő gomb”, a „Devices charm” pedig az „Eszközök gomb” magyarítással szerepel majd az operációs rendszerben. A Microsoft Magyarország egyébként nagyon büszke arra, hogy a hazai fejlesztők aktivitásának köszönhetően a kelet-európai régióban hazánk a Windows 8-hoz legtöbb Metro-appot publikáló ország, sőt globális szinten is fent van a legtermékenyebb országok tízes toplistáján. Az egyelőre ingyen letölthető magyar alkalmazások között van például a más platformokról már ismert, koktélrecepteket adó Cocktail Flow, a Fitball játék, az Alexandra e-könyv-olvasója vagy a videóreceptekkel jelentkező VideoRecepies.

Azóta történt

Előzmények