Hivatalos: október végétől kapható a Windows 8

(Helyszíni tudósítás) Augusztus első hetében lezárja a Windows 8 fejlesztését, és október végén kezdi meg az új operációs rendszer forgalmazását a Microsoft – jelentették be ma Torontóban. A vállalat évente megrendezett partnertalálkozója, a Worldwide Partner Conference (WPC) nyitónapján a platformért felelős részleg alelnöke, Tami Reller úgy fogalmazott: a Windows 8 gyártásra kész ún. RTM- (release to manufacturing) kiadása „a tervek szerint” a jövő hónap elején készül el. A hagyományoknak megfelelően elsőként, még augusztusban az üzleti ügyfelek juthatnak hozzá a rendszerhez, a kiskereskedelmi forgalmazás pedig október végén kezdődik. Reller külön nem beszélt az ARM-architektúrára szánt és csak a készülékekre előtelepítve elérhető Windows RT várható megjelenési dátumáról, de vélhetően mindkét platformon egyszerre debütál az új operációsrendszer-generáció.

Tami Reller bemutatója, az előtérben Steve Ballmer (Fotó: IT café)
Tami Reller bemutatója, az előtérben Steve Ballmer sziluettje (Fotó: IT café)

Az alelnök asszony az előadásában rámutatott: a Windows 8-ot korábban sosem tapasztalt várakozás övezi, ez a legszélesebb körben tesztelt operációs rendszer. A februárban kiadott fogyasztói előzetest csak az első nap több mint egymillió alkalommal töltötték le – idézte fel. (A rendszer kipróbálható kiadási előzetese letölthető a Microsoft weboldaláról.) Tami Reller hangsúlyozta: minden olyan számítógépen, melyen fut a Windows 7, tökéletes sebességgel fog majd futni az utódja is, miközben a premierre számos új típusú készülék is piacra kerül.

Hirdetés

Új hardverek

Ezek közül több olyat is bemutatott az üzletágvezető, melyek már kaphatók, ám egyelőre Windows 7-tel. Elsőként két Acer gyártmányú ultrabookot láthattunk, mindkettő a vékony és könnyű kategóriát képviselte, és kiváló minőségű érintőképernyővel rendelkezett. Utána az Asus két tablet-laptop hibridjét – billentyűzetes dokkolóval rendelkező táblagépét – demózta: az egyik ARM-, a másik x86-os processzorra épült.

Az Acer érintőkijelzős ultrabookja (Fotó: IT café)
Az Acer érintőkijelzős ultrabookja (Fotó: IT café)

Az újdonságok közül kiemelendő a Lenovo A720 all-in-one számítógép: ez egy olyan nagy méretű, masszív állványon álló, tetszőleges szögbe forgatható kijelzővel rendelkezik, mely tízpontos érintésvezérlést támogat, illetve a Lenovo IdeaPad Yoga laptop, melynek kijelzője teljes egészében visszahajtható, és így a gép tabletté alakítható. A Samsung Series 9 notebooksorozat egyik modellje hatalmas touchpadjével tűnik ki a mezőnyből: ezzel ugyanúgy vezérelhető a Windows 8 érintésgesztusokkal működő Metro-felülete, mint egy multi-touch kijelzőn.

A hardverbemutatók sorát Tami Reller egy Qualcomm Snapdragon rendszerchipre épülő tabletprototípussal zárta, ezen értelemszerűen a Windows RT futott. A chipet a gyártó kifejezetten az új Windowshoz optimalizálta, és ugyanezt teszi a szoftvervállalat két másik ARM-partnere is, a Texas Instruments és az NVIDIA. Ezen a Metro-felület pontosan olyan gördülékeny, mint a korábban előkerült x86-os gépeken.

Sajnos a rendezvényen a nemrég leleplezett Surface tablet nem került terítékre.

Üzletre kész

A Windows 8 és annak alapértelmezett Metro-felülete a Microsoft szerint számos új lehetőséget tartogat az üzleti ügyfelek számára, Reller megfogalmazásában az új rendszer „business ready”. A Metro-stílusú alkalmazások új lehetőségeket nyitnak az IT-részleg és a fejlesztők előtt, míg a dolgozók számára a platform egyszerűbbé teszi az appok keresését, telepítését. „A Windows 8 épít a Windows 7 erős alapjaira, de azt több szempontból, a sebesség és a biztonság tekintetében felülmúlja” – mondta Tami Reller.

A résztvevők láthatták a rendszer egy új képességét, a Windows to go működését is. Ez lehetővé teszi, hogy egy teljes menedzselt vállalati desktoprendszert mentsünk pendrive-ra, és azt egy tetszőleges számítógépen futtassuk. A demó során egy „előző generációs”, Windows 7 alapú HP asztali gépen indította el Reller a vállalati Windows 8-at, mely a telepített alkalmazásokkal és a személyes beállításaival állt fel. A Windows to go rendszer egy 32 gigabájtos pendrive-ról futott, teljesen gördülékenyen.

Azóta történt

Előzmények