Az asztali PC-k visszaszorulását jelzi a Windows 8 letölthető változata

A Microsoft magyar idő szerint tegnap este, az interneten élőben is követhető előadásokban mutatta be a Kaliforniában megrendezett BUILD fejlesztői konferencia bevezetőjeként a következő operációs rendszerét, a Windows 8-at – pontosabban ennek fejlesztői változatát. A bemutatón elsősorban a felhasználói felület megújítására koncentráltak, de szóba kerültek egyéb, a rendszer működését illető újítások is, melyekről valószínűleg hamarosan, a fejlesztés következő szakaszában hallhatunk részletesebben. Azt még nem tudni, mikorra tervezi a cég a végleges verzió kiadását, a legtöbben úgy becsülik, körülbelül egyéves munka van még hátra addig, hogy a boltokban is elérhető legyen a Windows 8.

Az biztosan elmondható, hogy a Microsoft egyértelműen a mobil számítógépek felé fordult, ebben látják a jövőt, bizonyítja ezt, hogy a Windows 8 felhasználói felülete igen sok elemet emelt át a Windows Phone 7 megoldásaiból. A legfontosabb az érintőképernyőkön használt felület, a hagyományos asztaltól teljes mértékben eltérő elven működő „Metro” megjelenése (megmarad az opcionális hagyományos felület is, de a fejlesztői változatban alapértelmezett a „csempés” UI). Összességében elmondható, hogy a Windows 8-at sokkal szorosabban integrálták a webhez, mint elődjét, és ez meglátszik már a Metro kezdőképernyőn is: a „csempéken” a felhasználó azonnal látja a legfontosabb netes alkalmazásait, azok állapotát. Ez jelzi egyébként a koncepció egyik legfontosabb elemét, a cég által sokat propagált cloudos megoldások további terjesztését: egybegyúrják a netes tartalmakat és alkalmazásokat a PC-n lévőkkel, a Windows 8 például egyenértékűként kezeli az online tárhelyen elhelyezett fájlokat és a számítógépen lévőket, az átlagos felhasználó szinte észre sem veszi a különbséget.

Természetesen az új felülethez szabták az Internet Explorer 10-es verzióját is, melynek harmadik előzetese szerepel a Windows 8 letölthető változatában. A böngésző használata, a navigáció már ismerős lehet a Windows Phone 7-ből, minden fölösleges elemet eltávolítottak, hogy a tartalomra irányítsák a figyelmet, a menü, előnézeti képek stb. csak külön utasításra jönnek elő. Ez, a lényeges tartalom kiemelése, a nem szükséges elemek elrejtése egyébként a Metro miatt szinte az egész rendszerre érvényes.

A „motorháztető alatti” újítások egyik legfontosabb, már most ismerhető eleme szintén a mobil eszközök tulajdonságaiból fakad: minden folyamat optimalizálva van, csak akkor fut, amennyiben aktívan használják, egyébként azonnal „hibernálódik” (suspend) – ez a metódus jelentős mértékben csökkenti a processzor leterheltségét, illetve kíméli a rendelkezésre álló energiaforrást, az akkumulátort.

A most bemutatott, egyelőre csak az x64-86-os processzorokon futó változat letölthető a Microsoft weboldaláról.

Azóta történt

Előzmények