Januárban ízelítőt kapunk a Windows 8-ból?

A szoftvervállalat terveit ismerő, névtelenséget kérő forrásokra támaszkodva számolt be tegnap a New York Times arról, hogy milyen újdonságokkal készül a világ legnagyobb szórakoztatóipari kiállítására, a január elején Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show-ra (CES) a Microsoft. A seregszemlét január 5-én Steve Ballmer vezérigazgató nyitja meg.

A napilap forrásai szerint a cégvezető a nyitóelőadásában számos táblagépet mutat majd be, köztük „talán” egy olyat is, amelyen az egyelőre Windows 8 néven ismert következő Windows egy korai változata fut majd. A tablet mellett más olyan „kiegészítő eszközök” is előkerülhetnek a színpadon, melyeken az új kiadás működik.

Steve Ballmer bemutatja a hadsereget (Fotó: Microsoft)
Steve Ballmer idén októberben, a Windows Phone 7 premierjén (Fotó: Microsoft)

A Windows 8-ról hivatalosan gyakorlatilag eddig semmit nem árult el a Microsoft, csupán kiszivárgott prezentációkból lehet tudni ezt-azt a rendszerrel kapcsolatos tervekről. Így például azt, hogy a vállalat körülbelül 2012-t célozta meg kiadási évként, és hogy az Apple egyes megoldásaiból is akarnak meríteni. A tervezett új funkciók között van az arcfelismerés-alapú bejelentkezés, illetve egy Windows Store alkalmazásbolt.

Ez utóbbiról a New York Times is ír most: egy belsős forrás szerint a cég HTML5-alapú alkalmazásokban gondolkodik, melyeket azonban nem egy app store jellegű értékesítési felületen kínálnának, hanem weboldalakon. Ez az elképzelés ellentmond a korábban szárnyra kapott híreszteléseknek.

A CES-en egyébként Ballmer többek között a Samsung és a Dell egy táblagépét fogja bemutatni – írják. A dél-koreai vállalat által gyártott eszköz „körülbelül olyan méretű és formájú” lesz, mint az Apple iPad, de kicsúsztatható – fizikai – billentyűzettel rendelkezik majd, és természetesen Windows 7 operációs rendszert futtat. A Microsoft abban bízik, hogy mivel ezek az eszközök nyakkendős feladatokra (például szövegszerkesztésre és táblázatok készítésére) is használhatók, a vállalati felhasználók érdeklődésére is számíthatnak, szemben az iPaddel, mely a cég szerint inkább szórakozásra, játékra való.

Azóta történt

  • ARM-chipeken is futni fog a Windows?

    Neves gazdasági lapok állítják: a Microsoft január elején bejelenti, hogy a „nagy Windowst” elérhetővé teszi ARM-platformon is. Kérdés, hogy miért tenné ezt.

  • A Microsoft ízelítőt adott a Windows 8-ból

    Hivatalos: az új rendszer ARM-architektúrán is működik majd, de 2012 előtt nem jelenik meg. Bemutatták viszont, hogy már most fut az NVIDIA és a Qualcomm rendszerchipjein.

Előzmények