Az olcsó Windows 7 Startert csak a gyártók kaphatják meg


Szigorúan és nagyon pontosan fogja a Microsoft szabályozni, hogy milyen körülmények között, milyen gépekre kerülhet fel az új operációs rendszer, a Windows 7 Starter kiadása, melyet a kis tudású számítógépekre, főként netbookokra terveztek – fedett fel újabb részleteket a vállalat marketingstratégiájáról Steve Ballmer, a cég elnök-vezérigazgatója egy szakmai találkozón.

Ballmer elmondta, hogy a Starter világszerte elérhető lesz, ám a fogyasztók, illetve a vállalkozások közvetlenül nem vásárolhatják meg, a Microsoft ezt a lehetőséget csak szerződött gyártópartnereinek, az OEM-eknek biztosítja, például az Acernek, az Asusnak, a Dellnek, a Hewlett-Packardnak, a Toshibának: „A licencfeltételeink világosan leírják, hogy mi számít netbooknak. Licencünk leírja, hogy apró [super-small] képernyője van, esetleg a billentyűzete is hasonlóan kicsi, meghatároztuk, hogy milyen processzora lehet ésatöbbi, bla, bla, bla, bla” – nyilatkozta a Wall Street-i elemzőknek Ballmer. Ezekre a megszorításokra már korábban is utaltak a Microsoft vezetői, de cég vezetője először nyilatkozott ez ügyben.

A Microsoft-ügyekben bennfentesnek és megbízhatónak tartott malajziai szakmai oldal, a TechARP.com már májusban írt arról, hogy az OEM-ek akkor használhatják a Startert, ha a kiválaszott netbook 10,2 hüvelykes vagy annál kisebb képernyővel rendelkezik, maximum 1 gigabájtos a memóriája, merevlemeze nem nagyobb 250 gigabájtnál (SSD esetében 64 gigabájtnál), az egymagos processzor pedig legfeljebb 2 GHz órajelű.

Ballmer a Starter célját tekintve meglehetősen őszintén beszélt: céljuk az, hogy a „könnyűsúlyú” Windowst választva az emberek hozzájuk, illetve az OEM-ekhez hozzák a pénzüket. A vezető hozzátette még, hogy a Windows 7 Starter drágább lesz, mint az XP, de olcsóbb lesz a Windows 7 Home Editionnél, ugyanakkor konkrét összeget nem mondott ő sem. Ballmer kifejtette még, hogy bár adott ez a lehetőség, a vállalatnál azonban abban reménykednek, hogy a vásárlók mihamarabb a nagyobb tudású Windowsokkal felszerelt gépeket részesítik majd előnyben, hogy kihasználhassák a Windows 7 valódi képességeit.

Egy jelen lévő elemző, Allan Krans ez utóbbi állításokra reagálva azt nyiltakozta, hogy a Microsoftnak létszükséglet fejlettebb termékek felé orientálni a vevőket, mivel az a kényszer, hogy alacsony áron kellett az utóbbi időben szállítaniuk az XP-ket az OEM-eknek, gazdaságilag komoly károkat okozott: az elmúlt negyedévben 29 százalékkal kevesebb bevételt termelt a Windows üzletág, mint egy évvel korábban, s ennek fő oka a netbookok terjedése volt.

Maga Ballmer is elismerte, hogy hibás döntést hoztak akkor, amikor a a netbookokra szánt Windows XP Home OEM-árát 2008 áprilisában megállapították: nem teljesült az a várakozás, hogy ha olcsóbban adják a fejlődő piacokon a szoftvert, akkor többen és többet fognak vásárolni, s ezt a hibát a Windows 7 esetében már nem akarják elkövetni újra.

Az azonban kérdés – teszi hozzá az elemző Krans –, hogy az amúgy is nyomott árú netbookpiacon a gyártóknak nem lesz-e még a (becslések szerint) 20–30 dolláros Starter is túl drága.

Azóta történt

Előzmények

  • Kipróbálható a Windows 7 majdnem kész XP módja

    Letölthető a különálló kiegészítő RC-verziója. A kompatibilitási környezetet elsősorban kis- és középvállalatoknak fejlesztették.

  • Egyszerű lesz drágább Windows 7-re váltani

    Ismét lesz Windows Anytime Upgrade program. Az új operációs rendszer családi kiszerelése csak később érkezik Európába, ha egyáltalán.

  • Nem lesz európai Windows 7

    A választóképernyő tűnik a legjobb megoldásnak, már csak Brüsszelnek kell elfogadnia. A Microsoft megpróbálja kitalálni, mit akar az Európai Bizottság.

  • Elkészült a Windows 7!

    Befejeződött az új operációs rendszer, illetve a Windows Server 2008 R2 fejlesztése. A hivatalos premier október végén lesz, de a gyártók már most hozzájuthatnak az RTM-hez.