A Microsoft csatlakozott az SVG-munkacsoporthoz

Patrick Dengler, az Internet Explorer (IE) fejlesztői csapatának vezetője a vállalat hivatalos blogjában tegnap jelentette be, hogy a Microsoft is csatlakozik a W3C SVG-munkacsoportjához, s az átjárhatóság és a szabványosság érdekében részt kívánnak venni a Scalable Vector Graphics formátum és platform eljövendő specifikációinak kialakításában.

A Microsoftot már rég kritizálják azért, mert az IE natívan nem támogatja az SVG-t, holott az interaktív, webalapú grafikákhoz használt leíró nyelvet és szabványt minden konkurens böngésző így támogatja. Mint Dengler írja, jelenlegi lépésük oka az, hogy: „Felismertük, hogy a vektorgrafika fontos eleme a következő generációs webplatformnak.” Ugyanakkor arra a kérdésre nem adott egyenes választ, hogy vajon támogtják-e majd az SVG-t, általánosságban úgy fogalmazott, hogy minden olyan szabványt fontosnak tartanak, így a HTML 5-öt is, mely megkönnyíti a fejlesztők dolgát. Hasonlóan kitértek a válasz elől az illetékesek az ősszel tartott SVG Open 2009 konferencián, amikor a Google vezetői felszólították a Microsoftot az SVG támogatására.

Doug Schepers, a W3C munkatársa folyatott az SVG ügyében tárgyalásokat az Internet Explorer fejlesztőivel, s ő úgy véli egy nyilatkozatában, hogy a Microsoft valójában nem azért maradt le e területen, mert a saját megoldásukat (Vector Markup Language – VML) részesítenék előnyben, hanem inkább azért, mert az SVG-támogatás alacsony prioritású a fejlesztési célok között.

Brad Neuberg, a Google fejlesztőinek szóvivője, aki ősszel kritizálta a Microsoftot ez ügyben, üdvözli és jó jelnek tartja a cég csatlakozását a munkacsoporthoz. Egyébként a Google sem tagja ennek a csapatnak, ám, mondta Schepers, ha komolyak a Microsoft szándékai, talán ők is megfontolják.

Azóta történt

Előzmények