Nyílt forrású lett a Windows 7 letöltőprogramja

Tegnap óta ismét elérhető a Microsoft internetes boltjában a „Windows 7 USB/DVD Download Tool” nevű eszköz, melyet egy hónappal ezelőtt azért távolítottak el az oldalról, mert felmerült a gyanú, hogy az megsérti a GNU General Public License v2-es licencet. A program új verzióját már ilyen licenceléssel terjeszti a redmondi vállalat.

Hirdetés

„Ahogy azt korábban elmondtuk, a tesztelés és a lokalizáció tovább tartott, mint vártuk, de a projekt végre felkerült a CodePlex.com oldalra, a Microsoft nyílt forráskódú szoftvereknek fenntartott gyűjteményébe. A forráskódja letölthető innen” – írják a vállalat open source fejlesztéseiért felelős program hivatalos blogjában.

A licencmódosítás miatt a korábban az eszköz telepítőjébe csomagolt állományokat (.NET Framework v2 és Image Mastering API v2) most a felhasználóknak külön kell letöltenie, de a telepítés és a használat mikéntjéről részletes ismertető olvasható a Windows 7 USB/DVD Download Tool weboldalán.

Windows 7 USB/DVD Tool

Az online Microsoft Store-ban a Windows 7 nemcsak fizikai adathordozón vásárolható meg, hanem letölthető állományként is. Az új operációs rendszer ISO-fájlja a most GPL-licenccel kiadott eszközzel tölthető le és írható ki bootolható formában pendrive-ra vagy DVD-lemezre, azaz a segédprogram a telepítőmédia elkészítésére szolgál.

Az eltávolított verzió esetében egy szakbloggernek szúrt szemet, hogy az egyszerű funkciókat kínáló alkalmazás túl nagy méretű. A kódjába szúrópróbaszerűen belepillantva aztán azt találta, hogy annak egy része „nyilvánvalóan” egy GPL v2-es licenceléssel terjesztett hasonló eszközből, a nyílt forráskódú ImageMasterből lett átemelve. A problémát nem a programkód felhasználása jelentette, hanem az, hogy a GPL-licenc szerint ilyen esetben a származékprogram (azaz a Microsoft-eszköz) forráskódját is szabadon hozzáférhetővé kellett volna tenni ugyanilyen licenc alatt.

Azóta történt

Előzmények