Full HD videó és csoportos megosztás az új Skype-ban

A tavaly október óta hivatalosan is a Microsoft tulajdonában lévő Skype kiadta a népszerű chat- és VoIP-kliens frissítését Windows platformra. Az 5.8 több új szolgáltatást is bevezet, de ezek egy része csak a fizetős változatban, illetve bizonyos hardverekkel együtt működik.

Ilyen az 1080p felbontású, Full HD minőségű videóhívás, amely egyelőre csak a Logitech egyik webkamerájával (C920) használható, mégpedig azért, mert ennek hardvere maga képes a felvétel valós idejű kódolására. Ehhez a felbontáshoz további feltétel a legalább 2 megabites le- és feltöltési sávszélesség. Új lehetőség a képernyő megosztása csoportos hívás esetén, ennek segítségével a felhasználó például prezentációt, fényképeket mutogathat a konferenciahívásban részt vevő partnereknek. Ez a funkció csak a Skype Premium csomagra előfizetők számára érhető el, ahogy egyébként a többszereplős videókonferencia is.

A mindenki számára elérhető új szolgáltatások között van a Skype-klienssel nem rendelkező Facebook-partnerek felhívása, videóval is (ami egyelőre béta-státuszú), illetve a Push to Talk lehetőség, melyet állítólag a multiplayer játékokat használók kértek a vállalattól. Ezenkívül az új verzióban a partnerek közül kiszűrhetők az offline Facebook-ismerősök, és új az integrált Bing toolbar is.

A windowsos Skype 5.8 letölthető a szoftver weboldaláról, ahol megtalálható a frissített, stabilabb videókapcsolatot ígérő Mac-verzió is, melybe szintén belekerült a Facebook-ismerősök felhívásának lehetősége.

Azóta történt

Előzmények